La decisió de CiU i PP, que en el darrer ple no van donar suport a la creació de l'Oficina Municipal d'Intermediació Hipotecària de Girona, no va agradar a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), que ahir van entrar una queixa davant el Defensor de la Ciutadania de Girona. En l'escrit, presentat a Ramon Llorente, van exigir a l'Ajuntament més fermesa per lluitar contra els desnonaments i el defensor es va comprometre a fer les recomanacions pertinents per tal d'ajudar-los. Després, els membres de la PAH van decidir visitar per sorpresa el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, que els va atendre a la sala de plens, on va esclatar la tensió.

Més d'una trentena de personones amb cartells de "Stop desnonaments" i crits de "Gent sense casa, casa sense gent, com s'entén?" es van concentrar davant el consistori abans de la trobada amb Llorente. La PAH, davant els mitjans de comunicació i a través de la seva portaveu, Marta Afuera, va qualificar d'"indignant" la decisió del ple de tombar una moció de la CUP per crear una oficina d'intermediació. Aquesta hauria de servir per lluitar contra els desnonaments i "aconseguir la dació en pagament", una de les grans reivindicacions de la plataforma.

L'equip de govern es va negar a la creació de l'oficina perquè la regidoria de Serveis Socials ja està realitzant una tasca de "mediació" entre les entitats bancàries i els afectat però Afuera no es creu "que s'estiguin atenent tots els casos", com sosté el consistori.

Per això, ja davant el Defensor, van presentar una queixa amb la qual Llorente es va mostrar sensibilitzat i es va comprometre a fer "recomanacions" malgrat que "no tinc competències sobre les decisions del ple", va assegurar. Afuera, per la seva part, li va presentar diversos afectats per les execucions hipotecàries; tres de Girona ciutat, una d'Olot i una darrera de Blanes.

En finalitzar la trobada, la trentena de membres de la PAH, molts dels quals no eren de la ciutat, van decidir aprofitar la visita al defensor i la presència dels mitjans de comunicació per pujar fins a les dependències de Serveis Socials, on van exigir reunir-se amb el regidor Eduard Berloso qui, davant la sorpresa, els va atendre a la sala de plens, on va esclatar la tensió.

Trobada improvisada

El regidor, que ja s'havia reunit amb Afuera el passat 7 de desembre i havien pactat una nova trobada per aquest 27 de gener (que es manté malgrat tot i, fins i tot, Afuera va demanar avançar-la), va assegurar als membres de la PAH que ja s'estan mantenint reunions per "trobar una solució" amb les entitats. Precisament, Berloso s'havia de trobar ahir amb una d'elles.

Però Afuera va exigir saber les "solucions" i el regidor va contestar que "s'estan tancant convenis", entre d'altres mesures, però no va poder concretar més. Això va encendre els ànims dels afectats, que no volen renegociar finançaments, i van increpar Berloso per exigir ser a les reunions, un punt que el regidor veu bé, sempre que "no s'hi presentin 30 persones, sinó la seva representat i dos o tres més".

La plataforma es va dirigir després fins a Bankia i el BBVA per negociar els casos de cinc afectats.