Girona necessita un nou institut. Aquest 2011-2012 ha estat el tercer curs consecutiu en què la saturació a secundària ha estat màxima i ha superat el 100% a tots els cursos, tant en centres públics com concertats. Els representants municipals consideren que aquesta situació és insostenible en els propers anys i per això tornen a reclamar al Departament d'Ensenyament, dirigit per Irene Rigau, que atengui les peticions de la ciutat.

La reivindinació no és nova. Des de fa tres anys els diferents equips de govern, primer del tripartit gironí i ara CiU, han formulat peticions a la Generalitat -també del tripartit i ara, convergent- per exigir la construcció d'un nou IES. La necessitat, doncs, és real i urgent vista la situació de matrícula d'aquest curs i amb les previsions que el consistori té dels anys successius. El mateix Consell Escolar Municipal, en el seu darrer informe tècnic de valoració, va alertar d'aquesta urgència i va recomanar la construcció d'un nou institut.

L'equip de govern és conscient del context de crisi i el moment de retallades però no dubta en exigir al Govern, del seu propi color polític, d'una petició que ha de resultar beneficiosa per a la ciutat i, en concret, per pares, alumnes i professors. Aquesta mateixa setmana estava prevista una trobada amb representants d'Ensenyament -amb el director de Serveis Territorials, Albert Bayot, o vinguts de Barcelona- per, entre d'altres, traslladar la preocupació sobre la saturació als centres de secundària i estudiar quan podria ser una realitat la construcció del nou IES.

Aprofitant la negociació dels pressupostos de la Generalitat de 2012 que s'està duent a terme al Parlament de Catalunya , la reunió amb Ensenyament servirà per conèixer les possibilitats del departament i per fer pressió perquè s'inclogui una partida d'urgència destinada a edificar l'institut a Girona.

Els representants municipals ja estan valorant els terrenys on es podria edificar, i on es veu més raonable és a la zona sud-est després de descartar, com s'havia dit en anys anteriors, els terrenys a la zona sud, darrere del Consell Comarcal.

La zona serà consensuada i el consistori no prioritzarà, d'entrada, un lloc en concret per evitar els problemes que ja ha hi va haver fa quasi dos anys. En aquella ocasió els veïns de Girona-2 i Palau van arribar a presentar un escrit d'al·legacions a l'Ajuntament on criticaven la pèrdua constant de zones verdes, primer per fer els barracons del CEIP Pericot i, abans, on s'havia edificat el Consell Comarcal.

L'equip de govern havia proposat la construcció del reclamat institut en uns terrenys de 14.256 metres quadrats, entre els carrers Riu Cardener i Mas Aragai, que, fins i tot, es van arribar a cedir al llavors Departament d'Educació i a posar a exposició pública.