L'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, va aprofitar, durant el seu discurs en el marc de l'entrega dels premis Tres de Març, per ?subratllar la "voluntat de ser" del municipi. Ahir feia exactament 29 anys que Salt es va independitzar de Girona. La recent polèmica arran la voluntat d'aquesta última ciutat de plantejar el desviament d'aguns trens del TAV per una futura línia de mercaderies per Salt -a la qual els saltencs s'hi oposen de forma contundent- va fer que Torramadé reivindiqués l'esperit de lluita que ha caracteritzat Salt.

Ho va fer davant mateix de l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, als seus nassos, però parlant per la gent del seu poble, atapeïts al Teatre de Salt. Torramadé va assegurar que, a banda dels efectes de la crisi i la immigració, Salt és també un municipi que "pateix infraestructures que trinxen un territori anomenat d'arribada i del qual alguns tenen una visió pejorativa". I va afegir que "encara alguns ens en volen passar més d'infraestructures", en referència a la ciutat de Girona però també als discursos del Govern espanyol.

Ja sigui dirigit als gironins o a l'Estat, l'alcalde de Salt va llançar un altre dard, en insistir que "com fa pocs dies encara, alguns en parlen, pontifiquen i proclamen les seves opinions a través dels mitjans sense haver passat amb nosaltres ni una hora del seu temps... o pitjor encara, quan vénen només ho fan per il·lustrar amb imatges allò que ja han decidit que diran de nosaltres", va dir Torramadé.

Puigdemont somreia des de la seva butaca i l'alcalde de Salt -qui va proclarmar al gironí el seu respecte i agraïment per l'assistència- va treure pit i orgull de ser saltenc. Va recordar frases com "Sóc de Salt i què?", "Salt 17190" o "Salt capital, Girona sucursal" per demostrar que "seguim vius, que hi ha partit, que estem jugant una lliga dura i difícil però hi ha equip".

Es referia als premiats del Tres de Març, Salvador Sunyer -premiat per la tasca com a director del Temporada Alta o del Centre d'Arts Escèniques, entre d'altres- i el cor parroquial Sant Jaume -premiats per la seva trajectòria al servei del municipi.

Sunyer i el cor Sant Jaume

Precisament, Sunyer va fer un discurs distès i divertit. Primer, va dedicar el premi a Josep Domènec i després va passar a recordar que dues coses l'han marcat a la vida. La seva família i pertànyer a Salt, una població d'on han sortit "personatges dels més importants i reconeguts a Girona i Catalunya".

Sunyer va apel·lar a la "cultura en majúscules", la que "hem rebut al llarg de la història" i la que "hem de transmetre" per exemple, amb la llengua catalana. El coneixament, va dir, "s'ha de sumar i integrar a tothom". Així, va dir que a Salt "estem en un moment difícil però a Salt és on més esperança hem de tenir, per sumar tots".

Per la seva part, el representant del cor parroquial Sant Jaume, Fernando Fernández Tello, va centrar el discurs d'agraïment en la tasca del primer director del cor, Josep Maria Abad, una persona i un projecte que va sintetitzar en un vers de Gerardo Diego: "...quien pudiera como tú / a la vez quieto y en marcha /cantar siempre el mismo verso / pero con agua distinta".

I Fernández, dirigint-se a a Abad li va dir: "has estat i ets el llit del riu". Aquesta "aigua diferent, aquesta distinta aigua, són les il·lusions, les emocions, l'espontaneïtat, l'esforç i la perseverança de cada un dels joves, i no tan joves, que hem tingut l'honor de conèixer-te i cantar en aquest cor". Fernández va agrair el premi, en nom de tot el cor, a l'Ajuntament i al poble de Salt. Un reconeixament, va dir, "a una tasca silenciosa, poc perceptible, però alhora d'una intensitat i duració temporal, malauradament poc habitual en els nostres dies".

Per la seva part, el regidor de Cultura, Robert Fàbregas, va centrar el seu discurs en l'àrea que treballa i va posar en relleu que "hi ha moltes maneres de fer més gran un poble" però "la cultura" és "una de les cabdals, si no la més important". En aquest sentit, va convidar a repassar la història del municipi per comprovar com "el teatre, la música, la pintura o l'escultura formen part del pòsit indestriable" de Salt. Després de recordar que "ara són temps difícils" va animar tothom a mantenir el poble com un "referent cultura" perquè així tindrà "titàniques armes per encarar el futur", va sentenciar.