Tot i que el contingut de la polèmica moció aprovada dilluns al ple de Girona no estableix que l'Ajuntament deixi de pagar a l'Agència Tributària Espanyola -almenys a curt o mitjà termini-, i se centra més en una declaració d'intencions, la notícia va arribar a les oïdes del mateix president del Govern espanyol, Mariano Rajoy. Els mitjans espanyols es van fer ressò de l'impactant titular i el president va aprofitar la seva compareixença al Congrés dels Diputats per assegurar que demanarà a l'Agència Tributària que actuï "d'acord amb la llei" si Girona acaba duent a terme la insubmissió fiscal a l'Estat i ingressa els diners directament a l'Agència Tributària catalana.

"Si hi ha un contribuent que no paga impostos, l'Agència tributària estatal va allà i aplicant la llei li demana que pagui els impostos. I això és el que s'ha de fer, estimular l'agència tributària espanyola perquè la gent compleixi amb les seves obligacions fiscals", va afirmar Rajoy. A més, va remarcar que, de fet, no són els ajuntaments qui paguen els impostos a l'Estat sinó els seus ciutadans i va dir que "s'ha d'estimular" l'Agència Tributària espanyola "perquè la gent compleixi amb les seves obligacions fiscals". "I segur que tindré el suport de tots els membres de la cambra", va sentenciar el president espanyol.

Urkullu defensa l'acord

Qui també es va referir a la moció va ser el president del PNB, Íñigo Urkullu, en una conferència a Tribuna de Girona, des d'on va assegurar que aquestes iniciatives tenen, a curt termini, un valor "simbòlic" però va qualificar "d'inqüestionable" el dèficit fiscal que pateix Catalunya i va remarcar que el PNB sempre "ha tingut molt clar" que les institucions catalanes han estat solidàries amb la resta de l'Estat.

Per la seva part, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va reconèixer ahir que deixaran de pagar els impostos a l'Agència Tributària Espanyola i ingressaran l'IRPF i l'IVA a l'Agència Tributària Catalana. Això sí, quan la llei ho permeti.

En aquest sentit, va assegurar, en declaracions a Rac1, que "no és exactament una insubmissió. No diem "no pagar els impostos", sinó fer-ho a l'agència catalana i no a l'espanyola". Puigdemont va justificant l'abstenció de CiU a la moció de la CUP, que es va aprovar dilluns amb els vots d'ICV-EUiA i la CUP, l'abstenció també del PSC, i l'únic vot en contra del PP. "No podíem votar en contra, perquè en el fons hi estem d'acord", va dir, tot i que no comparteix el "full de ruta" de la CUP. Segons Puigdemont, si no hi ha pacte fiscal no hi ha alternativa, i llavors haurà de plantejar-se "el que diu l'Associació de Municipis per la Independència": un referèndum secessionista.

Precisament, el grup de la CUP va anunciar ahir que proposarà a aquesta associació que es faci seva la iniciativa i promogui la moció entre els municipis adherits. La CUP va admetre que l'aprovació va ser un gest "simbòlic" però va fer una crida "al món local català perquè s'afegeixi a la mesura" perquè "amb un front comú" sí que podria tenir conseqüències pràctiques. Finalment, van recordar que ara toca a la Generalitat "moure fitxa" i "respondre a la demanda" que des d'ajuntaments com els de Girona, Arenys de Munt, Berga o Manresa s'està fent per liquidar els impostos a l'agència catalana".