La insubmissió fiscal que va aprovar Girona en el darrer ple quedarà en paper mullat. Un dels principals punts acordats, el d'"instar la Generalitat i l'Agència Tributària de Catalunya a establir un protocol d'actuació que permeti realitzar els pagaments de l'IRPF i lIVA a l'Agència Tributària de Catalunya", ha topat amb el Govern. La Generalitat no donarà suport als ciutadans catalans que optin per la insubmissió fiscal ni tampoc a aquells ajuntaments els plens municipals dels quals donin suport a aquest comportament o optin ells mateixos per aquesta via.

Així ho va dir ahir, en una entrevista a Rac 1, la vicepresidenta de la Generalitat i consellera de Governació, Joana Ortega, qui va assegurar no és "eficient" que un ajuntament doni suport a la insubmissió fiscal, ja que els recursos dels ens locals tenen el seu origen precisament en els impostos que abonen els ciutadans a l'Agència Tributària, part dels quals els són transferits des de l'Estat. "Entenc perfectament el malestar però el Govern no ha d'aplaudir la insubmissió fiscal", va assegurar.

Va recalcar que segons la seva opinió és "innegociable" la proposta de pacte fiscal que planteja el Govern d'Artur Mas perquè Catalunya tingui un nou sistema de finançament que redueixi la seva aportació a la solidaritat interterritorial. "Avancem cap a una reivindicació que no és negociable. La línia és aquesta, malament anem si és una reivindicació des d'una posició que saps que pots perdre", va asseverar.

Fins ara, des del govern català, només el seu portaveu, Francesc Homs, s'havia pronunciat sobre la insubmissió fiscal, que va prendre notorietat arran l'aprovació a Girona d'una moció en aquest sentit. El passat 13 de març, Homs va fer l'ullet als sectors sobiranistes, en expressar el seu respecte per la moció aprovada per l'Ajuntament de Girona alhora que va saludar el naixement de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), un moviment independentista al qual va veure amb "amb simpatia".

El portaveu del govern, com Ortega, va deixar clar que aquesta via no forma part del full de ruta del Govern, que passa per defensar un pacte fiscal per a Catalunya i per crear instruments que ?puguin ajudar a aquest procés. Amb tot, va mostrar el seu "respecte per qualsevol acord del plenari d'un ajuntament", en virtut del principi d'autonomia local".

Difícil "establir un protocol"

L'Ajuntament de Girona va aprovar en el darrer ple una moció del grup municipal de la CUP, liderat per Jordi Navarro, que apostava per la insubmissió fiscal. Aquesta demanava instar la Generalitat i l'Agència Tributària de Catalunya a "establir un protocol" que permeti realitzar els pagaments de l'IRPF i l'IVA a aquesta última. Un punt difícil després de la postura del govern. A més, demanava "ingressar, així que fos possible"els diners a l'Agència catalana i "habilitar els mecanisme necessaris per tal d'assessorar i donar cobertura als ciutadans" que es vulguin acollir a aquesta pràctica.

Tot i això, dies després d'aprovar la moció, l'Ajuntament va ingressar els impostos del mes a l'Agència espanyola maglat haver instat a la insubmissió. Navarro va admetre aquest dimecres que haver pagat ja l'IRPF a l'Estat "contradiu l'esperit de la moció" i va instar l'alcalde Carles Puigdemont que "lideri" i "faci més passos i sigui més ferm" a l'hora de reclamar a la Generalitat que accepti els pagaments a l'Agència catalana.