L'Ajuntament de Sarrià de Ter ha aprovat recentment el reglament que servirà per regular el registre d'acolliment civil, una cerimònia similar a la d'un "bateig", que serveix per donar la benvinguda als nens del municipi. No obstant no es vessa aigua al cap del nen, si no que se li lliura una carta de ciutadanaia.

L'alcalde de Sarrià de Ter, Roger Torrent, ha explicat que el consistori ha decidit tirar endavant aquest servei després de la petició d'alguns veïns de la vila que volien que el seu fill nouvingut rebés algun tipus de benvinguda, però que rebutjaven el bateig en ser religiós. En concret, hi havia diverses demandes de parelles joves. Fruit de les peticions, es va mirar el reglament que actualment tenen en funcionament alguns municipis i es va adaptar a la població sarrianenca.

La cerimònia té un protocol similar al d'un casament, tot i que legament no té cap influència, ja que el nen nounat ja està inscrit al registre civil i empadronat al municipi. No obstant això, hi ha dos padrins i s'ha de seguir una colla de passos per poder-se formalitar. Després de fer la sol·licitud, es fan un seguit de tramitacions.

La cerimònia es fa a l'Ajuntament i l'oficia l'alcalde o un regidor del consistori. Aquest és qui s'encarrega de fer diferents lectures. Per exemple, llegeix fragments de la Carta dels Drets dels Infants de l'ONU. Els pares prenen el compromís d'educar el nen o nena sota els valors de la llibertat, la igualtat o la justícia. Els padrins de la criatura juntament amb els pares han de signar l'acta d'acolliment. Un cop fet això, el representant municipal lliura la carta de ciutadania als pares del nen o la nena. És la manera de donar-li la benvinguda com a ciutadà i com a resident del municipi en qüestió.

Igualada i Sant Feliu

El registre d'acolliments civils de Sarrià de Ter, es preveu que pugui entrar en funcinament aproximadament d'aquí a dos mesos. L'Ajuntament d'Igualada es van convertir a finals del 2004 en la primera població en l'àmbit estatal en oferir aquest servei. A continuació s'hi han anat afegint altres municipis, normalment de tamany mitjà o petit. A les comarques gironines, la primera població en crear el registre d'acolliments civils va ser Sant Feliu de Guíxols.