Un grup de propietaris de gossos de Girona s'està unint per tal de reclamar a l'Ajuntament que indiqui espais de la ciutat on els animals poden passejar-hi deslligats. L'origen de la petició són les multes que en els darrers temps estan patint alguns amos de les mascotes. Preveuen fer diferents accions i ja han iniciat una recollida de signatures (calculen que en tenen aproximadament un miler) i per a demà han organitzat una "bordada popular" a la plaça Catalunya (a partir de les 19.30 hores, sense animals).

De moment, encara no s'han constituït formalment, però ja han escrit una carta a l'equip de govern en nom de la denominada Plataforma de Propietaris de Gossos de Girona, on consideren necessari que l'Ajuntament aposti "per la bona convivència entre les persones i els propietaris d'animals de companyia a la ciutat" amb serveis específics, com ara "espais dignes on les mascotes puguin córrer, jugar, fer les seves necessitats i relacionar-se". La carta enviada per una de les impulsores de la Plataforma, Roser Puig, assegura que adequar "espais d'esbarjo i de passeig per a gossos a Girona és possible" i posa d'exemples municipis com Salt, Barcelona, Mataró, Manlleu, Sabadell i Terrassa.

En l'escrit, es denuncia que "no hi ha espais a la ciutat on poder passejar els gossos deslligats", quan, segons recorden "és absolutament necessari per la seva salut física i psíquica". La missiva també indica que els propietaris "són perseguits i tractats com a delinqüents per la policia local, que ens intimida i assetja amb multes" fins i tot molt d'hora al matí o al capvespre en determinades zones verdes, quan "objectivament no molestem ningú".

La Plataforma també es queixa que la taxa municipal per la tinença d'animals de companyia i l'import d'inscripció al cens municipal són "abusius" i "no van lligats a cap tipus de contraprestació o servei útil". També asseguren que "l'ordenança i el seu règim sancionador contenen articles perjudicials per la salut física i psíquica dels animals i dels seus propietaris".

Roser Puig explica que ara per ara només tenen constància que l'Ajuntament és permissiu amb els propietaris que deslliguen els gossos al riu Onyar. Però considera que, per exemple, el parc de la Devesa també podria ser un lloc on es pogués deslligar els animals tot el dia. A banda d'això, també considera que pot haver-hi espais on poder passejar els gossos a primera hora del matí o al vespre (com ara el parc del Migdia, zones de Palau, el parc de Vistalegre o el que queda del parc Central, entre altres) i espais tancats a l'estil d'un pipican. Puig indica que per concretar els espais concrets i les seves tipologies caldria obrir un diàleg entre els propietaris i l'Ajuntament.

Aquests diferents espais s'haurien d'adaptar amb papereres, bancs i expenedors de bosses, i fonts d'aigua adaptades per a ús animal. També creu que caldria "suspendre cautelarment" l'ordenança de tinença d'animals, vist el "malestar i crispació" existent.