Les dones que han patit una situació de violència de gènere i que han acceptat ser ateses per l'equip d'intervenció dels Serveis Socials de l'Ajuntament de Girona es van incrementar un 34% el 2011. En concret, el nombre acumulat d'usuàries el passat any va ser de 319, quan el 2010 era de 238. En paral·lel, el servei d'atenció a la infància i l'adolescència -que vetlla pels joves en situació de risc o de desamparament familiar- va atendre un 18% més de menors, dels 273 l'any 2011 als 231 el 2010.

Més dones s'atreveixen, no només a demanar informació, orientació i assessorament al servei d'informació i atenció a les dones (SIAD), sinó a ser ateses per l'equip especialitzat en intervenció de l'Ajuntament. El primer servei posa a disposició de les dones tots els elements de consulta i assessorament, en un espai de relació que ajuda a resoldre dubtes i a actuar amb el suport incondicional del consistori. El segon equip focalitza la problemàtica i atén a qui ha patit situacions de violència de gènere amb una intervenció terapèutica i un tractament individual. En aquest últim cas, el nombre d'altes al servei supera de llarg el nombre de dones ateses els últims anys, passant de les 238 el 2010 a 319 dones el 2011, un 34% més.

A més, s'han realizat un total de 7 sessions grupals i s'ha produït 9 noves altes a Atenpro, el servei de teleassistència mòbil que, tot i ser una eina d'acompanyament i de seguratat molt vàlida -segons es desprèn de la memòria dels Serveis Socials- no supleix el treball terapèutic per superar la situació de violència viscuda.

També ha augmentat el nombre de dones que, com a mares, han fet demandes per incorporar els seus fills al projecte d'atenció a nens i nenes víctimes de la violència de gènere, així com de suport a les mares, un projecte que pretén enfortir els vincles amb els fills.

El SIAD segueix essent la porta d'entrada a l'equip d'intervenció, ja que aquest permet una ràpida acollida i un accés no estigmatitzat, però no totes les dones hi van. N'hi ha que queden simplement en el SIAD, on se'ls ofereix informació, orientació i assessorament. En concret, al llarg del 2011 es van realitzar un total de 401 intervencions, un 24% més que l'any 2010. D'aquestes, 332 eren per raó de violència de gènere i 69 per d'altres. A més, 158 dones van rebre assessorament legal per part del SIAD el 2011, una part essencial per garantir a les dones el ple exercici dels seus drets. Finalment, la majoria de dones ateses tenien entre 31 i 40 anys però cada cop són més les joves que arriben al servei.

Infants i adolescents

D'altra banda, el servei d'atenció a la infància i adolescència (menors en situació de risc o deseamparament així com atenció a les seves famílies) va atendre 273 menors el 2011, un 18% més que el 2010, quan van ser de 231, i es van realitzar 151 assessoraments.

Les actuacions van deixar també 125 menors amb un expedient de tutela, 55 amb un expedient de risc i 22 més en estudi i, a més, els Serveis Socials van obrir 44 expedients nous a menors i 31 a famílies mentre que se'n van tancar 60 a menors i 49 més a famílies.

El principal motiu pel qual s'ha obert algun dels expedients citats ha estat, majoritàriament, per les sospites d'un inadequat exercici de la pàtria potestat que porta a pensar, segons l'Ajuntament, en una situació de desemparament.