Almenys cinc persones van resultar ferides durant el desnonament d'una família amb dues criatures a Salt. La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) va denunciar "un abús" per part dels Mossos d'Esquadra, que van fer servir la violència per executar l'ordre judicial. Segons la plataforma, un dels cinc ferits és Ramon Mateu, un home de 48 anys amb una fractura a la cama que haurà de ser operat i, per això, ahir ja van anunciar que presentaran una demanda col·lectiva contra els agents.

Els fets van tenir lloc ahir al matí, quan una seixantena de persones es de les nou del matí que s'esperaven en resposta a la concentració organitzada per la PAH. Ho van fer convençuts que, com ja havia passat altres vegades, la seva presència dissuadiria els responsables d'executar el desnonament però de bon matí un jutge va donar l'ordre i es va procedir a fer-lo efectiu. Enmig d'un fort dispositiu policial, que va comptar amb set furgons i més d'una vintena d'agents, els representants del banc i la comissió judicial van arribar cap a dos quarts de dotze i es va demanar la retirada dels concentrats per poder dur a terme el desallotjament. La resposta va ser negativa i amb crits de "No ens desnoneu, no ens desnoneu", els agents van haver de retirar una a una totes les persones que, aferrades entre elles, pretenien de forma pacífica barrar-los el pas. Es van viure moments de molta tensió i en algun cas la policia va utilitzar la porra per fer-se camí entre la gent.

El balanç, segons la plataforma, va ser de cinc ferits. El servei d'emergències va informar que havia atès dues persones. Un d'ells, Ramon Mateu, de 48 anys, ferit greu amb una fractura a la tíbia, que espera ser operat a l'hospital Sant Jaume d'Olot. "Han fet servir una tècnica que saben que és per anar a fer mal: amb una puntada li han aixafat la zona alta de la tíbia i li han girada", va denunciar Inés Antón, la dona de Mateu, ahir a la tarda en el transcurs d'una concentració a la plaça del Vi de Girona contra l'actuació policial. La portaveu de la PAH, Marta Afuera, va remarcar que en tot moment van oferir resistència pacífica i que la resposta va ser desmesurada. Grups com la CUP, Independents per Salt o ICV es van sumar al rebuig contra la càrrega.

Afuera va criticar la forma d'actuar dels Serveis Socials de l'Ajuntament i va denunciar que van negociar el cas de forma unilateral. En concret, que van pactar un lloguer de 350 € al mes per un pis de Girona però que la família no el podia afrontar (el sou és de poc més de 500 €) "És impossible, en dos mesos d'impagament, segons la llei d'arrendaments urbans, tornarien a fer-los fora i amb un deute de per vida". Afuera va anunciar que presentaran una demanda col·lectiva contra els agents i que demanaran la dimissió de la regidora d'Atenció a les Persones, Fanny Carabellido, en el ple d'avui.

Des de l'Ajuntament, però, la situació s'explicava de forma molt diferent. "Lamentem profundament aquest desenllaç" però s'han fet "totes les gestions que estan al nostre abast i més", va assenyalar la regidora Carabellido, que va lamentar que el particular no hagi acceptat l'oferta del lloguer, que va considerar una bona sortida.

Ara, va dir la regidora, si volgués acollir-s'hi ja no podrà ser perquè l'oferta ja no està en peu i caldria buscar de nou un altre allotjament. Malgrat tot, va dir que tenen les portes obertes per buscar alternatives. L'Ajuntament havia accedit a avançar el primer rebut de lloguer i la fiança per poder agilitzar la seva entrada al nou pis.