Els alcaldes dels tres municipis que conformen Aigües de Girona, Salt i Sarrià confien que l'augment de la tarifa de més d'un 6% que la companyia els ha proposat es pugui repartir per evitar que els consumidors en siguin els únics afectats. L'augment que ara es planteja arriba per l'aplicació d'un nou cànon per part de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que les companyies han d'abonar. A més, l'empresa al·lega que han d'assumir immediatament els diners dels clients que no paguen el rebut i que fins ara assumia l'ACA, com va avançar ahir Diari de Girona.

La suma de tot plegat crea la xifra del 6% i, en conseqüència, el pagament és "inevitable" segons els ajuntaments. Per tant, repercutirà en els consumidors, als consistoris o a tots dos. Aquest "qui paga" és el que valoraran els responsables de l'empresa i dels ajuntaments en la reunió que es fa demà.

Sobre el possible augment de la tarifa, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va assegurar que "ho estem analitzant" i que "encara és prematur". Va admetre que "som conscients de la situació que hi ha" (de l'ACA, de la companyia d'aigües i de la situació econòmica de moltes famílies) i que es buscarà un equilibri entre la sostenibilitat de la companyia i dels ciutadans.

Per la seva part, l'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, va deixar entreveure que el seu ajuntament ho tindrà difícil per assumir l'augment, perquè "amb els ingressos que tenim el que no podem fer és anar assumint coses que ens pugen d'altres administracions". A més, va dir, l'ACA "ens cobra un nou cànon de rec que fins ara no pagavem". Amb tot, va afirmar que "tractarem de traslladar el mínim possible" una pujada de tarifa "que no ens agrada en absolut haver d'aplicar", tot i que, segurament, no hi haurà més remei.

Per la seva part, l'alcalde de Sarrià de Ter, Roger Torent, va dir que " ho hem de mirar amb els altres alcaldes per consensuar una postura unitària", però "tenim poc pes (Sarrià només té un 2% del capital de l'empresa, Salt un 4% i Girona un 14%) i acabarà passant el que digui la ciutat de Girona i el seu ple municipal". En tot cas, "esperem que els consumidors no paguin el topall del 6% i busquem una alternativa". A mes, Torrent també va admetre que "hi ha imposicions per part de l'ACA i això s'ha de veure com ho assumim".

Així, els tres alcaldes admeten que la companyia d'aigües haurà de pagar el que exigeix l'ACA i que necessita els diners. Però qui paga i com ho discutiran demà al matí en el transcurs d'una reunió que ha d'acostar posicions, amb el difícil objectiu d'evitar que els consumidors en siguin els únics afectats.

Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter SA és una empresa mixta. Els ajuntaments dels tres municipis són titulars dels serveis (a més l'Ajuntament de Girona ostenta la condició d'Administració Actuant) però només participen en un 20% del capital social (Girona un 14%, Salt un 4% i Sarrià un 2%), la resta l'ostenta una empresa única privada -Girona SA- a través d'un conveni. El consell d'administració està format per dos membres de l'Ajuntament de Girona (l'alcalde i la socialista Pia Bosch), un de Salt (l'alcalde), un de Sarrià (l'alcalde) i cinc membres més del soci privat.