Algunes famílies s'hauran d'estrényer més el cinturó si volen inscriure els seus fills en alguna activitat del Programa de Vacances d'estiu de l'Ajuntament, que enguany està més retallat que mai.

El Programa va néixer amb l'objectiu d'assegurar que durant el període estival tots els infants de Girona tinguessin l'oportunitat de participar en activitats educatives, prop de casa i amb bones condicions de qualitat, igualtat i perquè l'accés fós assequible per a tothom. La fórmula és senzilla. L'Ajuntament atorga subvencions a les entitats, que són les encarregades d'organitzar les activitats i el consistori cedeix les instal·lacions i garanteix la qualitat del servei.

Però per acollir-se a les ajudes, les entitats (esportives, associacions...) han de complir uns requisits, establerts cada any a les "bases de convocatòria". El nou equip de govern de CiU ha continuat amb el Programa, que es va iniciar en l'etapa socialista, però aquest any ha canviat els punts referents a l'aspecte econòmic.

En termes generals, els casals tenen una durada d'un mes i es fan en diferents punts de la ciutat. Sobretot es caracteritzaven per tenir un preu assequible, gràcies al fet que l'Ajuntament paga part de les inscripcions dels infants. Aquest punt és un dels que enguany han canviat. En concret, el consistori passa de pagar a les entitats els "1.000 euros fixos per activitat més 27 euros per cada participant" del 2011 a "1.000 euros fixos per activitat més 14 euros per participant" el 2012, el que significa una reducció de quasi el 50%.

Les entitats també han vist sorpresos com, aquest any, l'Ajuntament ha eliminat l'estada de dos dies en una casa de colònies que organitzaven. Per aquest concepte, el consistori afegia 25 euros per participant, que anaven destinats a cobrir les despeses de les citades colònies de dos dies.

Finalment, a banda de la reducció a la meitat de les aportacions a les entitats i de suprimir els dos dies d'estada en una casa de colònies, l'Ajuntament ha incrementat els preus que les famílies han de pagar per inscripció. Es tracta d'uns imports màxims que l'equip de govern fixa a les entitats per cobrar a cada nen o nena.

En termes generals, els increments són d'un 10%. Un casal de matí (de quatre hores) té un preu màxim de fins a 109 euros, quan el 2011 era de 99 euros. Un casal de matí i tarda (de sis hores) costa fins a 161 euros, quan el 2011 era de 146. Un casal de matí i dinar (de sis hores) costa un màxim de 260 euros quan el 2011 era de 235. En darrer lloc, un casal de matí, dinar i tarda (de vuit hores) pot costar un màxim de 312 euros, segons estableix l'Ajuntament, però l'any passat només podia costar 289 euros.

La part dels impagats

Finalment, a banda de les subvencions a les entitats, el consistori també atorga beques a famílies amb més dificultats econòmiques pagant-los una part de la quota d'inscripció. Aquesta beca s'ingressava directament a les entitats i, en cas que una família no pagués la part que li corresponia, l'Ajuntament se n'acabava fent càrrec d'aquesta última. Enguany, això també ha canviat, i si es genera un impagat per part de les famílies corresponent a la seva part de la quota d'inscripció, l'infant o jove no podrà participar als casals.