L'Ajuntament intervé per reordenar les parades a l'exterior del Mercat del Lleó

Una bona part podrien desaparèixer pels estrictes requisits que se'ls exigirà a partir d'ara

04.03.2012 | 14:18
Les parades a l´exterior del Mercat, ahir després de rebre la circular.

A les parades de l'exterior del Mercat del Lleó no es parlava ahir d'altra cosa. L'Ajuntament els va fer arribar personalment, a primera hora del matí, una circular on se'ls comunicava que tenen temps fins al 30 de març per presentar una sèrie de documentació que acrediti la seva activitat econòmica com a productors de fruita i verdura.
Per entendre la intervenció del consistori cal recordar els inicis de les parades a l'exterior del mercat. La demanada dels productors propis per tenir un espai diferenciat dels de l'interior va portar a la permissivitat d'ubicar-los a les portes del mercat sempre i quan els productes que posessin a la venda fossin propis. Amb el temps, la falta d'una regulació clara, que no va portar mai a comprovar la procedència del gènere, ha derivat en parades que ofereixen una part de collita pròpia i una altra externa, per exemple, de MercaGirona.
Al passar a vendre productes que també es troben dins, els paradistes de l'interior han viscut com un "greuge comparatiu" l'activitat econòmica dels del carrer. A més, mentre els de dins paguen a l'Ajuntament, per una parada mitjana, uns 500 euros, a l'exterior les quantitats són molt menors.
Els requisits que hauran de complir els prop de 50 productors que hi passen al llarg de la setmana són molt estrictes. Això comportarà que la meitat puguin desaparèixer. En la circular, el consistori explica que volen fer desaparèixer la diferenciació entre la modalitat de parades fixes i eventuals i s'unifica l'espai que s'ocuparà i la documentació acreditativa. Aquesta demana, entre d'altres, estar donat d'alta a la Seguretat Social, estar censats com a activitat agrícola, l'escriptura de propietat o lloguer de les finques on obtenen la producció, o els contractes de treball.
Un dels punts més controvertits és presentar una declaració jurada que detalli la producció anual dels productes especificant el producte, la varietat, els quilos i la referència cadastral.

"Endreçar" la plaça
La major part de les parades es mostren a favor de la regulació però veuen difícil detallar tot el que produeixen, així com que en temporada baixa, sobretot a l'hivern, no podran tenir prou gènere per vendre. "La regulació em sembla bé", assegura la propietària d'una parada exterior, "però ens posen molts entrebancs, sembla que tinguin ganes que pleguem", va dir. D'altres, "ens trobarem una mica més protegits", assenyala un venedor del davant. La majoria, però, coincideixen en la dificultat de "demostrar el que és nostre".
Per aconseguir la llicència d'ocupació d'una parada hauran d'especificar les dimensions, que podran ser de 4 o 6 metres lineals. La mesura s'inclou en el pla que l'Ajuntament vol iniciar per ordenar el sector. En aquest sentit, les parades tindran un lloc fix i es volen crear "carrers" per fer la plaça més neta i atractiva. Això serà un cop s'acabi el procés i es vegi qui compleix els requisits per quedar-se. Finalment, la circular estableix una assistència mínima setmanal en tres mercats, un d'ells necessàriament el de dissabte.
El president de l'Associació de comerciants del Mercat del Lleó, Josep Campmajor, va valorar que la regulació "recuperarà l'antic esperit de converitr el mercat en un referent de productes de gastronomia, d'alta qualitat i proximitat".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

Un projecte per estudiar les vivències a l´antic hospici guanya la beca 8 de març

Un projecte per estudiar les vivències a l´antic hospici guanya la beca 8 de març

S'ha atorgat a Céline Xicola i Montserrat Carbonell. La subvenció, de 6.000 euros, busca potenciar...

Condemnen a 16 anys i 3 mesos de presó l´assassí de Montse Méndez

Condemnen a 16 anys i 3 mesos de presó l´assassí de Montse Méndez

La sentència imposa una pena de dos anys de presó al seu company de pis, que va ajudar-lo a...

Ningú no governa el turisme

Ningú no governa el turisme

La jornada «Governar la ciutat amb turisme», celebrada ahir a Girona, conclou que és molt difícil,...

Successos Un detingut per robar en un pis de Salt

Successos Un detingut per robar en un pis de Salt

Agents de la policia local de Salt han detingut recentment un jove de 21 anys per la seva...

Millores a l´inici de la via verda que uneix Girona i Sarrià de Ter

Millores a l´inici de la via verda que uneix Girona i Sarrià de Ter

El Consorci de les Vies Verdes de Girona està actuant en el tram urbà d'inici de la...

Enllaços recomanats: Premis cinema