A les parades de l'exterior del Mercat del Lleó no es parlava ahir d'altra cosa. L'Ajuntament els va fer arribar personalment, a primera hora del matí, una circular on se'ls comunicava que tenen temps fins al 30 de març per presentar una sèrie de documentació que acrediti la seva activitat econòmica com a productors de fruita i verdura.

Per entendre la intervenció del consistori cal recordar els inicis de les parades a l'exterior del mercat. La demanada dels productors propis per tenir un espai diferenciat dels de l'interior va portar a la permissivitat d'ubicar-los a les portes del mercat sempre i quan els productes que posessin a la venda fossin propis. Amb el temps, la falta d'una regulació clara, que no va portar mai a comprovar la procedència del gènere, ha derivat en parades que ofereixen una part de collita pròpia i una altra externa, per exemple, de MercaGirona.

Al passar a vendre productes que també es troben dins, els paradistes de l'interior han viscut com un "greuge comparatiu" l'activitat econòmica dels del carrer. A més, mentre els de dins paguen a l'Ajuntament, per una parada mitjana, uns 500 euros, a l'exterior les quantitats són molt menors.

Els requisits que hauran de complir els prop de 50 productors que hi passen al llarg de la setmana són molt estrictes. Això comportarà que la meitat puguin desaparèixer. En la circular, el consistori explica que volen fer desaparèixer la diferenciació entre la modalitat de parades fixes i eventuals i s'unifica l'espai que s'ocuparà i la documentació acreditativa. Aquesta demana, entre d'altres, estar donat d'alta a la Seguretat Social, estar censats com a activitat agrícola, l'escriptura de propietat o lloguer de les finques on obtenen la producció, o els contractes de treball.

Un dels punts més controvertits és presentar una declaració jurada que detalli la producció anual dels productes especificant el producte, la varietat, els quilos i la referència cadastral.

"Endreçar" la plaça

La major part de les parades es mostren a favor de la regulació però veuen difícil detallar tot el que produeixen, així com que en temporada baixa, sobretot a l'hivern, no podran tenir prou gènere per vendre. "La regulació em sembla bé", assegura la propietària d'una parada exterior, "però ens posen molts entrebancs, sembla que tinguin ganes que pleguem", va dir. D'altres, "ens trobarem una mica més protegits", assenyala un venedor del davant. La majoria, però, coincideixen en la dificultat de "demostrar el que és nostre".

Per aconseguir la llicència d'ocupació d'una parada hauran d'especificar les dimensions, que podran ser de 4 o 6 metres lineals. La mesura s'inclou en el pla que l'Ajuntament vol iniciar per ordenar el sector. En aquest sentit, les parades tindran un lloc fix i es volen crear "carrers" per fer la plaça més neta i atractiva. Això serà un cop s'acabi el procés i es vegi qui compleix els requisits per quedar-se. Finalment, la circular estableix una assistència mínima setmanal en tres mercats, un d'ells necessàriament el de dissabte.

El president de l'Associació de comerciants del Mercat del Lleó, Josep Campmajor, va valorar que la regulació "recuperarà l'antic esperit de converitr el mercat en un referent de productes de gastronomia, d'alta qualitat i proximitat".