Els treballadors del centre de menors de Montilivi han denunciat que el tancament de les instal·lacions és "un pas endarrere brutal" en la història de la justícia juvenil i auguren que suposarà un "empitjorament" de les condicions de vida dels interns. "El tancament comportarà una massificació de joves en el centre de menors on els traslladaran i dificultarà el procés de reinserció dels nois", ha explicat un dels educadors de Montilivi, Javier Espinosa. Per aquest motiu, els treballadors han decidit, mitjançant una assemblea, fer una manifestació el proper dijous 24 de maig per reivindicar i demanar al Govern que no tanqui els centres de menors i segueixi amb el model actual de justícia juvenil.

Segons els treballadors del centre de menors de Montilivi, el tancament dels dos centres de Girona i Mollet del Vallès és una "incoherència brutal" que suposarà un "empitjorament" de les condicions de vida dels joves. Un dels educadors del centre Montilivi, Javier Espinosa, ha explicat que el tancament dels dos espais i el trasllat dels nois al centre de Can Llupià de Barcelona suposa un "pas enrere brutal" en la història de la justícia juvenil a Catalunya. Els treballadors del centre han explicat que, històricament, el territori català havia estat "pioner" en àmbit de justícia juvenil i havia aplicat un model que havia permès treballar d'una forma directa i propera amb els interns.

Segons els treballadors, la decisió de tancar els centres de menors de Girona i Mollet del Vallès, trenca totalment amb el sistema actual. Espinosa ha detallat que el Departament de Justícia ha explicat que els joves del centre de Montilivi i Els Til·lers seran traslladats a les instal·lacions de Can Llupià, a la ciutat de Barcelona. Un canvi que segons els treballadors gironins suposarà que aquest centre educatiu dupliqui el seu nombre d'interns arribant fins als 120 joves.

Segons els educadors i membres sindicals de CCOO, aquesta centralització "dificultarà" l'educació dels nois, el contacte amb les seves respectives famílies i, sobretot, el seu procés de reinserció. Segons un dels representants sindicals de CCOO a Girona i educador del centre gironí, Paco Garrido, el trasllat dels joves podria "tallar el seu procés educatiu" i convertir-se en el principi d'un futur "molt negre" per a alguns del interns. "Hi haurà nois i noies que sortiran abans d'hora perquè el centre estarà massificat i no podran atendre les seves necessitats", ha assegurat Espinosa. L'educador ha augurat que, a llarg termini, els tancaments podrien significar que hi haguessin "més delinqüents lliures pels carrers" en els pròxims anys.

El tancament convertirà Can Llupià en una "presó massificada"

D'altra banda, els treballadors i membres sindicals han criticat que el Departament de Justícia encara no ha concretat les dates per realitzar el trasllat dels interns ni tampoc la situació laboral dels treballadors afectats. "Només hem rebut un comunicat on el Departament assegura que s'intentarà recol·locar el major nombre possible de treballadors en altres instal·lacions", ha insistit Espinosa.

Segons els treballadors, aproximadament el 80% de les plantilles dels dos centres estan formades per interins que tenen entre 10 i 20 anys d'experiència en aquest àmbit. El responsable sindical de CCOO a Girona, Paco Garrido, ha llançat dures crítiques contra el Govern i el Departament de Justícia. "El tancament dels dos centres suposarà que Can Llupià es converteixi en una presó de menors massificada" ha criticat Garrido. Una idea que també comparteixen molts dels treballadors del centre gironí.

Segons Garrido, la decisió de tancar els centres de menors de Montilivi i Mollet de Vallès només servirà per convertir altres centres en "antics reformatoris franquistes". A més, el responsable sindical ha denunciat que tant els sindicats com els treballadors van tenir constància del tancament del centre gràcies als mitjans de comunicació.

Per aquests motius, els treballadors del centre de Montilvi s'han reunit aquesta tarda en una assemblea per tractar aquestes problemàtiques. Els treballadors han acordat realitzar una concentració el proper dijous 24 de maig a la tarda davant del centre de menors de Girona i, posteriorment, es manifestaran fins a la seu de la Generalitat. Amb aquesta protesta, els treballadors volen visualitzar el seu rebuig al tancament dels dos espais i pressionar el Govern perquè es replantegi la seva decisió. "Volem continuar amb el model actual de justícia juvenil" ha explicat Espinosa.

Els treballadors han explicat que no descarten realitzar més mobilitzacions com una acampada a l'exterior del centre de menors de Girona si el Govern i el Departament de Justícia no escolta les seves reivindicacions.