L'oci nocturn no ha d'estar renyit amb el descans dels veïns però l'Ajuntament de Girona ha admès que sí, que és un problema, sobretot a les zones del Barri Vell i el Mercadal. A partir d'ara a qualsevol nou local nocturn que es vulgui situar en una zona que acumuli moltes queixes dels veïns per soroll se li denegarà el permís. De moment no hi ha una normativa que ho reguli però el consistori ja està estudiant quins canvis fer.

Amb tot, aquesta serà només una de les mesures que es prendran. Girona ha fet un primer pas sumant-se al Pacte per la Convivència Nocturna entre la patronal de l'oci nocturn, la Fecasarm, l'Associació d'Hostaleria de Girona Radial i l'Ajuntament de Girona.

La principal eina de l'acord és la creació d'una taula de negociació que, en paraules del secretari general de la Fecasarm, Joaquim Boadas, "ajudarà a solucionar problemàtiques". En concret, en cas d'un conflicte entre un local que acumula denúncies i uns veïns molestos pels sorolls, s'asseurà a la taula als implicats, l'Ajuntament i l'Associació Catalana de Contaminació Acústica (ACCA). L'objectiu, arribar a un acord sense haver de passar pels jutjats. "Sortir de l'àmbit judicial ens portarà a la via de l'eficàcia i de la rapidesa", va sostenir ahir Boadas.

A més, l'acord assolit ahir, que en paraules de l'alcalde, Carles Puigdemont, "ens vincula a donar resposta a una inquietud ciutadana creixent", permetrà que tècnics de l'ACCCA elaborin un mapa acústic. En concret, es prendran mesures en fins a 20 punts de la ciutat amb l'objectiu de conèixer quines són les zones on hi ha més contaminació acústica. Es tracta de posar números (en decibels) a les queixes dels veïns per sorolls. Puigdemont va assegurar, a més, que el Barri Vell i el Mercadal són les zones més sensibles al soroll i amb més problemes i denúncies.

D'aquesta manera, el consistori canviarà la normativa per suspendre els permisos d'obertura de nous locals en les zones on hi hagi més queixes i on el mapa acústic estableixi com a sorollosos. Per exemple, "es tracta d'establir que en carrers més estrets de sis metres no es poden obrir bars musicals ni discoteques", va explicar la regidora de Promoció Econòmica, Marta Madrenas.

Però amb una taula de negociació i limitant els nous locals no n'hi ha prou. Un altre dels eixos seran les dues noves ordenances municipals que l'Ajuntament està elaborant que regularan el civisme i convivència a l'espai públic. En aquest sentit, es prohibirà beure alcohol al carrer (els famosos botellons) i es perseguirà encara més a les persones que facin soroll a la via pública i se'ls sancionarà.

Mentrestant, i conscient l'Ajuntament que tot no poden ser sancions, l'alcalde ha editat un ban on es recorda als ciutadans quines són les seves obligacions en matèria de convivència i civisme. Ni cridar ni cantar pel carrer a altres hores de la nit. A més, quan es presentin les noves ordenances, el consistori iniciarà una campanya de conscienciació entre la població.