Més de quatre anys i mig després d'estar acabat, el projecte executiu del pas del tren convencional soterrat per la ciutat de Girona ja és a mans de l'Ajuntament. Fa pocs dies va arribar a l'edifici consistorial dividit en dues parts. Per una banda està datat al juny de 2007 i, per l'altra, al novembre d'aquell mateix any.

Durant molts anys es va dubtar si aquest projecte s'havia arribat a redactar. Només es tenia el projecte bàsic de l'any 2006. Les obres del Tren d'Alta Velocitat (TAV) van tirar endavant mentre els polítics gironins esperaven saber el traçat definitiu del tren convencional amb l'esperança que tot just finalitzessin les tasques de l'alta velocitat s'escometessin les del convencional.

No va ser fins a finals d'abril d'aquest mateix any quan l'exsecretari d'estat d'Infraestructures sota el Govern socialista, Víctor Morlán, va confirmar que el projecte executiu estava acabat feia anys, tot i que mai s'havia lliutat al consistori gironí. I ho va fer arran de les preguntes de Diari de Girona. Morlán va ser contundent: "El té Adif i només caldria actualitzar els preus" i va afegir que "l'actualització suposa un mes de feina i la licitació es podria fer de manera immediata". El propi exsecretari indicava que els treballs estaven enllestits entre finals de ?l'any 2007 i inicis del 2008.

Fins aleshores ningú havia assenyalat que el projecte executiu estava acabat. El PP assegurava que l'únic que havien trobat en entrar al Govern és el projecte bàsic del 2006. Posteriorment a les declaracions de Morlán, els representants populars van apuntar que el document estava redactat al 2010. El Govern central posava aquesta data en una resposta per escrit al diputat socialista per Girona, Àlex Sáez.

L'arribada del projecte ha estat realitzat després d'una reunió recent a Madrid de l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont i la portaveu del PP, Concepció Veray, amb el president d'Adif, Enrique Verdeguer Puig. La trobada es va celebrar el 10 de maig a Madrid, i va ser gestada per la representant popular gironina, que, a més, és diputada al Congrés. Allà, l'alcalde va demanar al representant de l'organisme públic que li fes arribar el projecte.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va admetre ahir que el projecte ha arribat recentment a l'Ajuntament. No obstant, va declinar fer qualsevol tipus de declaració perquè vol analitzar el document i ensenyar-lo a la resta de grups municipals abans de fer públic què és el que conté exactament. Des que es va tenir coneixement del projecte bàsic, la gran lluita de l'Ajuntament era aconseguir que el tren es mantingués soterrat fins al Pont Major. El document bàsic assenyalava la sortida a la superfície a Pedret.