El grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Girona considera que els dos decrets d'alcaldia signats per Carles Puigdemont (CDC) que treuen dues regidories al primer tinent d'alcalde, Jordi Fàbrega (UDC), evidencien "una crisi interna a CiU al cap d'un any de govern". Així es va referir la portaveu socialista Pia Bosch a la notícia publicada ahir per Diari de Girona i en la qual s'informava que Puigdemont havia retirat les regidories del Projecte Ferroviari i del barri de Sant Narcís a Fàbrega.

Bosch va acollir amb "preocupació" aquestes informacions perquè, al seu entendre, "aquesta decisió ens confirma que hi ha una debilitat del govern" ja que "és un equip molt petit que governa en minoria i que, a més, està dividit". Això ho demostraria, va argumentar la socialista, "que l'alcalde tregui funcions al primer tinent d'alcalde per la via d'un decret". Hi ha una "desavinença del bipartit de CiU i això ens preocupa", va insistir Bosch. En aquest sentit, va afirmar que "els temps són complicats, la situació general de crisi és molt important" i "ara se'ns confirma l'aparença de dèbil".

D'altra banda, va recordar que "no hi ha un projecte de ciutat" ja que "amb un tema com és el projecte ferroviari han tret la persona que ho portava". "Ara la canvien sense dir el motiu, no tenim una explicació d'una decisió tan important i això posa de relleu que el govern està més preocupat per temes externs amb problemes de cohesió interna que no pas dels temes importants".

Finalment, va destacar que "ens ha molestat l'opacitat, la manca de transparència" on no hi ha hagut "una exposició pública sinó una decisió per decret". Per tant, "altra vegada prediquen transparència però practiquen l'opacitat", va sentenciar la portaveu del PSC.

Per la seva part, la portaveu del PP, Concepció Veray, va mostrar el "màxim respecte per l'organització que l'alcalde vulgui donar dins el seu equip de govern". Tot i això, va recordar que "quan va anunciar el cartipàs vam considerar que la regidoria de Fàbrega era potser massa àmplia i calia ajusta-la al treball dels regidors". Veray va celebrar que finalment Puigdemont "s'avingui a les nostres tesis sobre que l'organització d'un equip de govern era important".

Finalment, va insistir que tenir un equip de 10 regidors "és un problema" i va oferir a Puigdemont la possibilitat "de tenir un equip més ampli, que no només li donaria més regidors sinó que també més fortalesa i seguretat". Veray no va demanar explícitament entrar al govern, però va insistir que "tindria una majoria necessària" i que el PP ha demostrat que ha fet "una oposició sempre responsable".

En tercer lloc, el portaveu de la CUP, Jordi Navarro, es va afegir a les tesis sobre l'excés d'àrees que concentrava el regidor cosa que per ell va ser "una decisió errònia". A més, va dir que "el temps s'ha encarregat de mostrar que la política no es fa des dels despatxos sinó des del carrer i amb la gent, malauradament molts governs estan massa al despax i no al carrer i en Fàbrega era d'aquest perfil", va assegurar.

Des d'ICV-EUiA, el seu portaveu Joan Olòriz va assegurar que "el cas d'en Jordi Fàbrega té un nom: crisi interna". En aquest sentit, "va dir que per molt que ho vulguin amagar, no és habitual que se li tre?guin funcions d'aquestes rellevàncies al·legant reestructuracions internes perquè és un dels pocs regidors que té dedicació exclusiva".

Olòriz va assegurar veure "poca cohesió interna de CiU a la ciutat" i, en concret, una "incapacitat personal i col·lectiva de govern d'avançar amb temes d'importància", com les funcions que manté el regidor de Sostenibilitat i Participació Ciutadana.

Explicacions al ple municipal

Per la seva part, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va defensar ahir que no hi ha una manca de confiança amb el seu primer tinent d'alcalde i va assegurar que mai l'ha perduda. Tanmateix, Puigdemont va declinar fer una valoració dels motius que l'han portat a retirar dues regidories a Jordi Fàbrega i va assegurar que el lloc on s'ha d'explicar és al proper ple municipal.

Puigdemont va traspassar amb dos decrets del 4 de juny l´àrea del Projecte Ferroviari al regidor Carles Ribes i la del barri de Sant Narcís al regidor Joan Alcalà.