El Museu d'Història de la Ciutat de Girona resseguirà demà al matí l'empremta que va deixar la comunitat de frares caputxins a la ciutat, amb espais sorprenents que encara es conserven sota la muntanya, com l'interior de la cisterna desconeguda i d'altres espais.

De la mà de Jaume Prat, s'entrarà a l'antiga cisterna dels caputxins, a la Torre d'Alfons XII i es coneixeran les últimes, i paradoxalment les més desconegudes, defenses que es van construir a la ciutat, ja entrada la segona meitat del segle XVII, els reductes i forts de les Pedreres. A més, es revelarà l'entrada "secreta" del fort del Condestable, entre d'altres túnels subterranis que hi ha a la zona.

El recorregut començarà al museu on es podrà veure el cementiri o dessecador de l'antic convent de Sant Antoni de Pàdua, únic exemple que es conserva sencer a Catalunya. També es baixarà a la cisterna, amb voltes de pedra sobre pilars, utilitzada per recollir i emmagatzemar les aigües pluvials per tal d'abastir la comunitat. Es compararà amb l'experiència de passar per un túnel per accedir a l'interior de l'aljub que va precedir, en l'emplaçament primigeni, l'antiga cisterna formada per tres sales separades per espectaculars columnes coronades amb arcs ogivals.

L'activitat s'emmarca dins del cicle d'itineraris per la ciutat "Trepitja la Història" que s'ofereix mensualment i durarà dues hores i mitja.