E

l "temps" és un concepte que a l'Ajuntament de Girona va prenent una nova dimensió a cada ple que passa. Costarà superar el conegut com "el de les vuit hores" -el de dilluns en va durar cinc i tres quarts- així que de la durada s'ha passat als adverbis.

Va tenir lloc durant la històrica primera intervenció d'una entitat al ple. Parlava el líder veïnal de Santa Eugènia i persona vinculada a moltes iniciatives socials i esportives, Eduard Herrero Lainez, en nom de la mancomunitat de Santa Eugènia-Can Gibert i de la Mesa d'Entitats per la Participació. Com estipula el nou reglament, tenia cinc minuts per defensar la moció (que per cortesia dels grups es va avançar a la primera de totes, precisament per evitar que tingués lloc a altes hores de la nit).

Herrero va exposar-ne el contingut i, en acabar, l'alcalde, Carles Puigdemont, amb un petit somriure, li va dir: "L'he deixat acabar, tot i que s'ha allargat més d'un minut". Lluny d'atemorir-se, el ciutadà li va etzibar amb ironia: "He vist que el temps se'l prenen alegrement en aquest ple". Herrero havia encès la metxa del "temps".

Els riures a la sala van donar pas al posicionament de la resta de grups. La primera a parlar va ser la regidora d'ICV-EUiA, Nuria Terés, qui va fer una extensa defensa de la gent gran de la ciutat, l'objecte de la moció. Puigdemont la va tallar amb una frase semblant a "senyora Terés, l'informo que ja porta més estona parlant que el senyor Herrero". Era la primera vegada, com va recordar el portaveu de la CUP, Jordi Navarro, que l'alcalde es dirigia a un regidor per acotar el temps. No per censurar, sinó per "informar", com va matisar Puigdemont. El cert, però, és que després de l'advertència informativa, Terés va fer via per acabar.

Davant la nova obertura d'un petit debat a l'entorn del "temps", Puigdemont va recordar que la seva postura mai ha estat de limitar el temps i que aposta per l'"autolimitació" de cada un dels regidors. Veient que altre cop el debat en sortiria estèril, l'alcalde va tancar l'assumpte amb un "el temps és una convenció, no una presó".

L'ordre del dia va anar marcat per la primera intervenció d'una entitat. A banda, entre els principals acords de ple, es va aprovar la modificació del Pla General que permet l'ampliació de l'Hipercor i que recupera la plaça Salvador Dalí. També es va aprovar l'augment d'un 2,9% en la tarifa de l'aigua amb els vots a favor de CiU i PP, les abstencions de la CUP i PSC, i amb ICV-EUiA en contra.

Finalment, tots els grups de l'oposició van aconseguir tirar endavant una moció. La del PSC demanava impulsar un Pla LOcal per la inclusió social i la lluita contra la pobres i es va aprovar per assentiment. ICV-EUiA va aconseguir una moció contra el tancament del centre de menors de Montilivi, amb l'única abstenció de CiU. La CUP va tirar endavant la moció que demanava intensificar les relacions de Girona amb Perpinyà i la Catalunya Nord però els van tombar una moció per impulsar un Pla Local de Joventut.

Finalment, el PP va aconseguir el suport de tots els grups per redactar projectes de dinamització dels barris de Pont Major i Montilivi.