Girona sancionarà amb multes de fins a 300 euros els menors que beguin alcohol o fumin al carrer. Aquesta és una de les mesures incloses a la nova Ordenança Municipal de Civilitat, que l'equip de govern portarà al ple de juliol. De fet, el consistori ja va anunciar que serà inflexible a l'hora de lluitar contra aquestes actituds i per això ho tipifica com a infracció greu. En el cas dels majors d'edat, el redactat prohibeix explícitament beure alcohol o llançar burilles a la via pública, tot i que aquí la sanció és menor (de 50 a 150 euros). Amb la nova ordenança, que s'acompanya de la de l'oci nocturn, el consistori se suma a les ciutats que prohibeixen el burca i el nicab en edificis públics.

Amb la nova ordenança de civisme, l'Ajuntament de Girona vol posar fre a una problemàtica que, sobretot, té lloc durant les Fires: el consum d'alcohol per part de joves menors d'edat. L'equip de govern ja va anunciar que la lluita contra aquestes situacions es convertiria en un dels seus cavalls de batalla i que seria inflexible amb tot allò que hi està relacionat.

Per això, la nova ordenança -que es porta al ple de juliol- prohibeix explícitament als menors beure o fumar al carrer. Però no només això. I és que el text també recull que, en cap cas, podran anar per la via pública carretejant ampolles de licor o qualsevol substància constituïda "totalment o parcialment" per tabac.

Si la policia enxampa algun menor d'edat desobeint aquesta prohibició, la multa que li podrà caure s'estén entre els 151 i els 300 euros (que és el que correspon a una infracció greu). Segons el portaveu de CiU, Carles Ribas, els agents que localitzin menors cometent aquesta infracció, aquests rebran uns avisos, però si reiteren la falta, seran els pares o tutors legals qui se n'haurà de fer carrec.

A més, l'ordenança també recull a què s'enfrontaran aquells establiments que venguin alcohol o tabac a joves menors de 18 anys. En aquests casos, es tractarà d'una infracció molt greu i la multa pot arribar fins als 1.000 euros. A banda de la sanció, l'Ajuntament també podrà retirar la llicència a l'establiment o clausurar-lo.

En el cas dels majors d'edat, l'Ordenança Municipal de Civilitat també els prohibeix beure alcohol als espais públics (sempre que no estigui autoritzat). D'aquesta manera, l'Ajuntament pren mesures a l'hora d'actuar contra l'anomenat "botellón". En el cas dels més grans de 18 anys, però, aquesta pràctica es considera una infracció lleu (i porta aparellades multes d'entre 50 i 150 euros).

Ribas va matisar que es vol actuar en el consum d'alcohol amb grans aglomeracions o grups de persones que, de retruc, afecten la convivència ciutadana, per exemple, amb sorolls, Amb tot, a nivell més particular, dependrà de la flexibilitat de cada agent per aplicar la sanció. Per exemple, una persona que s'asseu en un banc i pren una cervesa, se'l multarà? Ribas va assegurar que hi haurà una certa flexibilitat i que els agents apel·laran al sentit comú.

El burca i el nicab, prohibits

Si tira endavant la nova ordenança, Girona també se sumarà a la llista de ciutats que prohibeixen l'ús del burca i el nicab als edificis públics. Entre aquestes, la resta de capitals catalanes (Barcelona, Tarragona i Lleida). Aquest no serà el primer cop que el debat sobre l'ús d'aquestes peces de roba arriba al ple de Girona. El 2010, el PP va presentar una moció -que va rebre el suport de CiU- perquè es prohibís l'ús del burca i el nicab als equipaments públics. Però l'aleshores equip de govern tripartit (PSC, ERC i ICV) la va tombar.

Ara, el redactat de l'Ordenança de Civilitat concreta que no es podrà "accedir i romandre als edificis, locals i equipaments municipals portant vel integral, passamuntanyes, casc integral o altres vestimentes o accessoris que impedeixin o dificultin la identificació i la comunicació visual".

El portaveu de CiU va admetre que actualment no existeix aquesta problemàtica i que es tracta de fixar una regulació que mira cap al futur. En cas d'incompliment, l'ordenança ho qualifica d'infracció lleu. Dins aquest grup d'actituds sancionables, a més, també s'hi engloben altres conductes com ara llençar burilles al carrer o passejar-se per la ciutat "només amb el banyador o una altra peça de roba similar, o amb el tors totalment nu". Precisament, sobre llançar cigarretes, Ribas va assegurar que no serà una persecucició sinó que s'ha de fer pedagogia, alhora que el consistori habilitarà més cendrers públics.

Entre d'altres, el redactat també prohibeix que s'acampi sense autorització en espais de la ciutat. En aquest cas, es tractaria d'una infracció greu (amb una multa aparellada d'entre 151 i 300 euros).

Ribas va sentenciar que es farà una campanya de sensibilització.