Vint-i-un punts en l'ordre del dia més dues mocions d'urgència ja presagiaven un ple de Girona llarg. El rècord d'hora d'acabament era les 02.51 de la matinada. I es va superar per dos minuts. Els qui havien aguantat fins al final, se sentien partícips del "triomf", tot i que si s'haguessin allargat una mica més haurien empalmat amb la retransmissió de l'encierro dels Sanfermines. I això que un cronòmetre pretenia frenar les possibles intervencions excessivament llargues. Els socialistes Pia Bosch i Ramon Ceide són els que van sobrepassar els cinc minuts "pactats" amb més escreix. Bosch va superar els onze minuts en una intervenció i Ceide els nou. De fet, a l'alcalde, Carles Puigdemont, se li ha girat una nova feina sense remuneració: És l'encarregat d'activar el cronòmetre i se'l va veure sobrepassat. Movia el comandament com si se li hagués bloquejat un canal del televisor.

Just quan s'estava emetent Polseres vermelles a Antena 3 l'etiqueta #plegirona apareixia entre els Trending Topics de tot l'Estat. En concret, va arribar a ser la quarta tendència més comentada. Un mèrit d'uns quants espectadors vinculats al món del turisme i el comerç i també a alguns periodistes i polítics. La retransmissió dels plens per Internet ha servit, si més no, per posar Girona al mapa del Twitter. Un altre hashtag que s'està començant a posar de moda: #vulldir. Una expressió utilitzada constament pel regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, en les seves explicacions.

«El que necessiti el govern»

Entre els comentaris, el polo de la selecció espanyola que lluïa amb orgull el regidor del PP Carles Palomares. Més tard el portaveu de la CUP, Jordi Navarro, mostraria la seva samarreta, on es llegia: "Independència", mentre debatien qui era més democràtic de tots dos. La popular Cuca Mascort es va atrevir a "hablar en castellano para practicar el bilingüismo" en una de les seves intervencions. També alguns apunts crítics pel constant suport dels regidors populars a CiU. No va faltar allò d'"independentistes de cap de setmana però que pacten amb el PP de dilluns a divendres". Potser perquè dissabtel'alcalde havia estat un dels més visibles en la segona assemblea general de l'Associació de Municipis per la Independència. De fet, la màxima representant del Partit Popular, Concepció Veray, durant el debat de l'ordenança de Civilitat va arribar a dir que "votarem en funció del que necessiti el govern" per poder tirar endavant la normativa municipal i "no posar pals a les rodes".

Núria Terés (ICV) demanava silenci per intervenir i l'alcalde li va fer notar que un dels que parlava era el seu company del grup ecosocialista, Joan Olóriz, que conversava amb el grup municipal del PP. El mateix alcalde es va preocupar per la carxofa (la punta del micro) de Cuca Mascort, que va caure.

Encara queden però moltes hores per superar sessions plenàries com les de Cunit que ha arribat a les dotze hores, o el deValls, a les onze. I la solució no passaria per avançar els plens a les quatre o les cinc de la tarda: Amb l'hortizó de la mitjanit més llunyà, alguns regidors que, per exemple ahir es van contenir, es relaxarien i farien intervencions castristes.