Molestar el veïnat amb sorolls inncessaris dins de casa té la mateixa sanció (de fins a 150 euros) que una discoteca o bar musical es passi amb el volum de la música. Maltractar les plantes i flors de l'espai públic pot suposar una multa de fins a 300 euros mentre que si un local incompleix la llicència municipal pagarà una multa de fins a 150 euros. Les dues noves ordenances que l'Ajuntament de Girona ha tirat endavant (la de civilitat i la que regula les terrasses i locals d'oci nocturn o de restauració) tenen dues formes de sancionar en detriment de la de civilitat, que en el cas d'una infracció molt greu pot suposar una multa de fins a 1.000 euros i, en canvi, en l'altra ordenaça el topall màxim és de 900 euros.

A diferència de l'anterior ordenança de convivència ciutadana i via pública, la nova anomenada de "civilitat" té un llistat que classifica les infraccions segons són lleus, greus o molt greus. Per les lleus la multa va de 50 a 150 euros i inclou, per exemple, espolsar tapissos, catifes, estores o llençols a la via pública; penjar la roba bruta si agredeix l'estètica urbana; regar les plantes col·locades a l'exterior de l'edifici fora de l'horari comprès entre les 22 hores i les 8 hores; tirar cigarretes al terra; etc.

Les sancions greus, amb multes de 151 a 300 euros, inclouen aspectes com orinar al carrer; acampar sense autorització; que els menors consumeixin begudes alcohòliques o fumin en l'espai públic; realitzar confuctes que adopten formes de mendicitat insistient, intrusiva o agressiva, així com organitzada; mantenir relacions sexuals als espais públics; etc.

Finalment, les infraccions molt greus, d'entre 301 i 1.000 euros, serien, per exemple, l'agressió o setge a menors; juguesques al carrer; portar armes sense llicència, venda a menors d'alcohol o drogues; induir un menor a la mendicitat; conductes vandàliques o produir destrosses en l'espai públic.

L'ordenança de civilitat, doncs, per bé o per mal, està acotada gairebé al mil·límetre, amb un règim sancionador clar i específic per a cada cas i també es té en compte la reincidència. Amb tot, l'ordenança de l'oci nocturn i locals de restauració i terrasses és menys clara.

En aquesta, només s'ha realitzat una llista amb les infraccions lleus (que tenen multes de 150 euros). Una infracció greu es considera "la primera i segona reincidència de les infraccions lleus" i té una multa que va dels 150 a 600 euros; una infracció molt greu és "la tercera/segona i següents reincidències/reiteració en els fets en la comissió de faltes greus en els darrers cinc anys" amb multes d'entre 600 i 900 euros. Així, si un local incompleix un dels punts de l'ordenança serà multat, en tots els casos, amb 150 euros i, a partir d'aquí, s'aplicarà el criteri de reincidènca, si es produeixen en cada cas.

D'aquesta manera, si un ciutadà molesta els veïns amb sorolls innecessaris dins de casa (l'ordenança de civilitat especifica fins i tot els tancaments forts de porta) tindrà la mateixa multa (de fins a 150 euros) que una discoteca o bar musical de Girona que sobrepassi els límits de soroll establerts.

Tot i això, els criteris sancionadors aniran precedits, també en la de civilitat, dels avisos pertinents on, per exemple, els agents que observin una de les infraccions hauran de valorar-ne la seva gravetat.