L'Ajuntament de Sils està treballant per crear un sistema de canonades entre les urbanitzacions de Vallcanera Park i Les Comes per poder rebaixar, en moments puntuals, els lleugers augments de la concentració de fluor a l'aigua de boca. En els últims mesos, han arribat a 1,55 o 1,60 mil·ligrams per litre quan el límit establert per llei és de 1,5 mil·ligrams. L'acalde de Sils, Martí Nogué, ha destacat que aquests increments "són puntuals, sobretot apareixen en èpoques de sequera" i ha ressaltat que el consistori està esperant que el Departament de Salut accepti el projecte de canonades que permetria assegurar nivells correctes de fluor per als 400 veïns de Les Comes durant tot l'any.

Aquest nou projecte sorgeix després que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) descartés portar a terme les obres de connexió entre la dessaladora de Blanes i Sils i aturés el seu funcionament durant els mesos d'hivern.

L'alcalde de Sils, Martí Nogué, ha destacat que els veïns de la zona tampoc poden pagar el cost d'una nova planta de tractament d'osmosi, de 222.932 euros, que reduiria els nivells de fluor de l'aigua. Davant aquesta situació, el consistori va decidir ara fa un temps posar fil a l'agulla i trobar una solució per acabar amb aquesta problemàtica.

"Estem a l'espera que el Departament de Salut accepti la creació d'una canonada que permetria fer arribar aigua des de Vallcanera Park fins a Les Comes i anivellar les concentracions de fluor durant els dies que es noti un increment en les concentracions", ha destacat Nogué. L'aigua de què disposen a la urbanització de Vallcanera Park es troba en perfectes condicions i manté les correctes concentracions de fluor determinades segons els índexs de potabilització de l'aigua realitzats.

Més de 40 anys amb aquesta problemàtica

Fa més de 40 anys - des de la creació d'aquest nucli urbà- que els veïns de la zona s'abasteixen dels pous i pateixen aquestes circumstàncies . Tot i que no és molt perjudicial per la salut, concentracions superior a 1,5 mil·ligrams per litre a l'aigua de boca no són aconsellables per a menors de 7 anys o persones d'edat avançada. Els nivells òptims de fluor són de 0,8 a 1,2 mil·ligrams per litre.

L'alta concentració de fluor pot causar problemes de salut

En principi, l'aigua que presenti nivells superiors a 1,5 mil·ligrams i utilitzada constantment com a aigua de boca o per cuinar pot causar alguns problemes de salut. En el cas dels infants pot provocar fluorosis, deformacions de l'esmalt de les dents que es torna més porós, fràgil i és possible que, a la llarga, els nens i nenes tinguin més càries. Pel que fa a les persones d'edat avançada, la ingesta repetida d'aigua amb altes concentracions de fluor pot perjudicar els ossos fent-los més trencadissos.

L'Ajuntament de Sils espera que el projecte municipal de canonades sigui una realitat en els propers mesos.