Els nous nomenaments parroquials del bisbe de Girona, Francesc Pardo, han agafat per sorpresa la comunitat de Sant Pau, que han vist com el seu rector des de fa 25 anys, mossèn Ignasi Forcano, ha estat rellevat de la seva tasca pastoral. El bisbat assegura que el fins ara rector ha demanat la jubilació (a l’octubre complirà 75 anys) però Forcano assegura que no ha estat així i que vol seguir. La comunitat s’ha afanyat i en tres dies han aconseguit unes 1.000 firmes de suport i ahir les van presentar al bisbe, sense resultats.

Mossèn Forcano encara no acaba de pair la notícia. «Ara estic buscant pis, per anar-hi a viure», va assegurar ahir, decebut. No acaba d’entendre el seu relleu. «Jo no he demanat la jubilació, jo vull continuar a Sant Pau i la gent de Sant Pau, fins i tot, en tres dies han recollit 1.000 firmes», va dir. «Això són tres arguments importants» per deixar clar que no acaba d’entendre la mesura presa per Pardo.

L’edat de jubilació dels sacerdots està fixada per la legislació canònica, que la situa en 75 anys. Als 65 anys un mossèn pot demanar la jubilació al bisbe, als 70 aquest la pot imposar i als 75 s’ha de concedir. Així, els sacerdots estan obligats a informar el bisbat quan s’assoleix aquesta edat. Com va fer Forcano. Però malgrat això, el bisbe pot permetre la continuïtat, si així ho desitja, i si el mossèn vol i es troba en condicions per seguir. En tot cas, el bisbe pot «imposar» la jubilació, però de fet, a la diòcesi és habitual trobar rectors de parròquies que tenen més de 75 anys.

«No sóc el més vell»

Forcano, doncs, va informar que el 9 d’octubre «a les tres de la tarda», com va remarcar el rector, complirà els 75 anys. Segons ell, l’1 de juny el bisbe li va dir que era el rector més antic de la ciutat de Girona. «No és veritat», va afegir Forcano. «El de Vista Alegre és molt més antic que jo». «Després el bisbe em va dir que digués a la gent que m’acceptava la jubilació».

Però el mossèn va insistir que no vol jubilar-se i la comunitat de Sant Pau tampoc vol que plegui. Des de divendres passat han estat recollint signatures dels veïns del barri i ahir al matí en van presentar prop de 1.000 davant el bisbe de Girona. Durant una hora van intentar convèncer Pardo que reconsiderés la decisió. Li van traslladar que la comunitat l’aprecia, que observen que mossèn Forcado té els ànims i les forces per seguir endavant, així com també van recordar que hi ha d’altres mossèns majors de 75 anys.

El suport de la comunitat no serà suficient, en principi, per tornar Forcano a la parròquia.

Des del Bisbat van assegurar ahir que el rector va demanar la jubilació i que Pardo l’ha acceptada, però no van entrar a valorar si el mossèn va manifestar el desig de continuar o no. A més, van afegir que ja s’ha nomenat un nou rector -Jordi Reixach i Massachs, que començarà al setembre- i que, per tant, no es pot tirar enrere.

Membre del Fòrum Alsina

Nascut el 1937 i ordenat sacerdot l’any 1962 va ser nomenat rector de Sant Pau el 1987. És membre del Fòrum Alsina (integrat per un centenar de capellans de la diòcesi de Girona que busquen la ­renovació de les comunitats i la participació plena de tots els cristians en l’Església, sovint crítics) i ha exercit de rector d’una forma poc habitual, amb cerimònies molt obertes a la participació dels fidels.

El Fòrum Alsina és també sovint una veu crítica dins la mateixa Església. El març passat el Fòrum va demanar que els béns de l'Església s'usin per pal·liar la pobresa que viuen moltes famílies. També van criticar les paraules del bisbe d’Alcalà, en la polèmica homilia sobre l’homosexualitat.

Forcano va preferir no entrar a valorar quins són els motius per «forçar» la jubilació, i a tres mesos de complir els 75 anys. «Diran que no es pot esperar a l’octubre perquè comença el curs. D’aquelles raons més polítiques. Si non è vero è ben trovato», va sentenciar