Una trentena de rectors de les comarques gironines mantenen la seva activitat pastoral malgrat haver superat els 75 anys, l'edat de jububilació, moment en el qual estan obligats a notificar-ho al bisbat. Llavors, el bisbe accepta la jubilació o, si així ho volen les dues parts, la denega i permet que el rector continuï. No ha estat així en el cas del rector de la parròquia de Sant Pau de Girona. Mossèn Ignasi Forcano Isern complirà els 75 anys el proper octubre i serà rellevat al setembre, malgrat que ha demanat expressament al bisbe de Girona, Francesc Pardo, que vol seguir. Així també ho volen els fidels de la comunitat, que aquest dimarts van presentar un miler de signatures en suport al rector Forcano.

Sant Pol de Mar, Sant Daniel, Santa Susanna, Santa Cristina d'Aro, Bell-lloc d'Aro, Romanyà de la Selva i Solius, Bon Pastor de Figueres, Fornells de la Selva, Calonge, Vilamarí, Vidreres o Sant Tomàs de Fluvià són algunes de les parròquies que tenen un rector amb gairebé 75 anys o més. A Girona capital, per exemple, on s'ha produït el cas de Forcano, hi ha un altre rector que ha superat l'edat de jubilació. Es tracta del de la parròquia de santa Maria de Vista Alegre, que té un mossèn de 78 anys que hi exerceix des del 1972.

Alguns d'aquests rectors en actiu que han passat l'edat de jubilació tenen, fins i tot, més d'una parròquia al seu càrrec, en ocasions de localitats petites i veïnes. Són, per exemple, el de Massanes, Gaserans i Grions; el de Pals, Fontclara, Palau-sator, Sant Feliu de Boada i Torrent; el de Bàscara, Arenys d'Empordà, Calabuig, Garrigàs i Palau de Santa Eulàlia o el de Granollers de Rocacorba, Llorà, Sant Aniol de Finestres, Sant Esteve de Llémena, Sant Martí de Llémena, Santa Maria de Finestres i les Serres, entre d'altres, segons les dades de què disposa el Bisbat de Girona en la seva pàgina web.

L'edat de jubilació dels sacerdots està fixada per la legislació canònica, que la situa en 75 anys. Als 65 anys un mossèn pot demanar la jubilació al bisbe, als 70 aquest la pot imposar i als 75 s'ha de concedir. Així, els sacerdots estan obligats a informar el bisbat quan s'assoleix aquesta edat. Però malgrat això, el bisbe pot permetre la continuïtat, si així ho desitja, i si el mossèn vol i es troba en bones condicions.

Mossèn Forcano va notificar fa uns mesos al Bisbat que el 9 d'octubre complirà els 75 anys, però en cap cas, assegura ell, va comunicar que es vulgui jubilar. Així ho va manifestar aquest dimarts, quan va assegurar que se sent amb ganes i forces per tirar endavant. A més, la comunitat de Sant Pau li dóna suport. Des de divendres passat i durant tres dies van recollir fins a 1.000 signatures que dimarts van presentar al bisbe Pardo durant una reunió que va durar al voltant d'una hora.

Per la seva part, el Bisbat de Girona manté que, amb la carta, el rector de Sant Pau va demanar la seva jubilació i que, per tant, l'hi van acceptar. D'aquesta manera, al mes de setembre està previst que es faci càrrec de Sant Pau el seu substitut. Es tracta de mossèn Jordi Reixach i Massachs, de 46 anys, rector de l'església de Santa Maria Assumpta de Sant Feliu de Guíxols des de l'any 2006.