El moderador del Fòrum Alsina, Lluís Costa, va valorar ahir la decisió del Bisbat de Girona de jubilar el rector de la parròquia de Sant Pau, mossèn Ignasi Forcano Isern, per haver complert els 75 anys tot i que aquest assegura que mai ho ha demanat i que se sent "amb forces i ganes" per continuar. "Ha estat una decisió arbitrària, vexatòria i denigrant", va dir ahir Costa. "Els fets constaten clarament l'arbitrarietat" del Bisbat, va afegir.

El moderador va recordar que a les comarques gironines "hi ha una trentena llarga de rectors que encara exerceixen amb 75 anys llargs, alguns amb gairebé 80, i a més en parròquies de molta responsabilitat". Per tant, va dir, "deixen sense cap argument el relleu de mossèn Ignasi". Precisament, el Bisbat ha assegurat que el rector Forcano va presentar la carta de jubilació, un costum regulat en la legislació canònica quan els mossèns arriben als 75 anys, tot i que el Bisbe pot acceptar o rebutjar la jubilació. Forcano ha afirmat que vol continuar i la mateixa comunitat de Sant Pau li ha fet costat amb un miler de signatures que dimarts van presentar al bisbe de Girona, Francesc Pardo, sense tenir èxit.

Sobre això, Costa va afirmar que hi ha hagut un "menyspreu a tota una comunitat que participaven amb entusiasme de la seva feina, sobretot d'adolescents i joves" en una "parròquia que tenia un moviment educatiu molt important". "Això s'ha decapitat, sense una negociació", va afegir.

I Costa es va preguntar: "com ens podem queixar que els joves s'allunyin de l'Església si les poques iniciatives amb èxit queden esclafades de forma tan barruera?".

Asfíxia de la llibertat

El moderador va insistir que mossèn Forcano, membre també del Fòrum Alsina, "suposava una certa diversitat, peculiaritat, espontaneïtat i obertura" que "era la única que es podia trobar a Girona". És així com "s'asfixia aquest dreta a la llibertat, aquesta gent de Sant Pau queda menystinguda".

"Fa temps que li anaven a la saga", va dir Costa sobre el rector de Sant Pau. "El que passa que no se n'havien sortit i tampoc tenien arguments". Ara, "aquest costum de la jubilació els ho ha posaten safata per defenestrar-lo", va insistir.

Així, el moderador del Fòrum Alsina va considerar "evident que la diversitat fa nosa" i va afegir que "la capacitat de viure l'experiència religiosa amb matisos diferents o diversos no només fa nosa sino que s'intenta silenciar".

Amb la marxa de mossèn Forcano, que serà substituït al setembre per mossèn Jordi Reixach i Massachs, de 46 anys i rector de l'església de Santa Maria Assumpta de Sant Feliu de Guíxols, "potser ara no hi haurà veus diferents" i, per tant, es traduirà en un "empobriment claríssim de la riquesa que l'Església pot oferir".

"Queda clar que ni a l'Església tothom és igual davant la llei ni a l'Església la llei és igual per a tothom", va afegir Costa.

Finalment, el moderador del Fòrum Alsina va qualificar el relleu de Forcano com una "uniformització de l'experiència religiosa a la ciutat" i això "és gravíssim perquè un pot estar-hi d'acord o no, però el respecte a la diversitat és fonamental en el si de l'Església i un resultat genuí de la llibertat de la fe. Tots som fills de Déu i ningú es pot establir jutge dels altres", va sentenciar.