salt ja està de festa. La plaça Lluís Companys es va omplir pel tret de sortida de la festa major.El músic Pep Sala en un moment de la seva actuació amb temes de SAUL'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, va ser un improvisat ajudant per evitar que els fulls del pregor marxessin volant amb el vent.

Pep Sala va sortir ahir a l'escenari davant l'Ajuntament de Salt amb energia per pronunciar el seu discurs de pregoner, que va donar l'inici de la Festa Major. Des d'allà va establir paral·lelismes entre la seva terra, Vic, i el municipi de Salt, "dues ciutats d'una realitat semblant", va dir, "quant a la immigració". El músic, excomponent del grup SAU, va assegurar, en primer lloc, que "tenim la sort de tenir bons governs, tant a Salt com a Vic, que passen unes bones èpoques de convivència" i va destacar que, per sobre de tot, "el més important són els éssers humans".

Des de la seva faceta privilegiada de músic, va observar com "nosaltres fem cançons d'am0r, d'amistat... no sobre les faroles" i va destacar que Salt serà coneguda arreu com un exemple de "convivència, tolerància i solidaritat". Precisament, durant anys el municipi ha estat conegut com "la ciutat amb un psiquiàtric i després malauradament per polèmiques" però aconseguirà ser un exemple de "convivència, entre la gent d'aquí i els nouvinguts", va reblar.

El pregoner, en un discurs improvisat, va recordar també tota la seva etapa de relació amb el municipi amb el qual l'uneixen sobretot amistats. Sala va rememorar la primera visita a Salt amb Carles Sabater -líder del grup de SAU que va morir l'any 1999- en una entrevista a Ràdio Salt. Després recorda multiud d'actuacions, com de la Marató de TV3 i d'altres on va conèixer "grans músics" que ara són amics, com Adrià Puntí o Lluís Costa. Aquest repàs el va efectuar per "justificar" el seu arrelament al municipi, i va voler deixar clar que "jo no sóc de Salt, però aquí m'han fet sentir com a casa" sobretot gràcies a "aquests amics".

I no en va tenir prou. Entre aplaudiments va explicar una anècdota de quan amb el grup els van fer una entrevista a la ciutat de Girona. "En aquella època, a la premsa els agradava molt enfrontar-nos amb Sopa de Cabra. Un periodista ens va dir que ells eren de Girona, i jo els vaig dir: ah sí? Doncs nosaltres som de Salt!".

El discurs, breu, va ser la introducció al que en realitat li agrada fer a Sala. Música. Així, primer va recordar que aquest any es compleixen 25 anys del naixement de SAU i que en el marc d'una gira "per recordar vells temes i cançons" serà a Salt el proper 11 d'octubre a la sala La Mirona durant els premis Serrallonga.

Dit això, Sala va voler dedicar la primera cançó "a la gent de l'Empordà". Precisament, l'any 1991 eren a Sau enregistrant un disc, en una època en què hi havia hagut molts incendis. Allà es va composar "Això es pot salvar", que ahir va dedicar "a tota aquesta gent de l'Empordà que ho passa malament, a ells els la dedico amb tota la meva energia". Després d'aquesta sentida cançó, especialment cridada quan diu: "i el fill de puta que cremi aquests boscos/que li tallin les mans/potser així no els cremaran", Sala va cantar "El tren de mitjanit".

Finalment, el músic va delectar grans i petits amb un "Boig per tu", moment culminant del pregó i que va donar inici a les festes.

Abans, l'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, va fer un reconeixament a dos joves germans veïns de Salt, Núria Fontané i Joaquim Fontané, campions de piragüisme en diferents modalitats i categories. Alhora, Torramadé també va voler "enviar una abraçada molt forta a tota la gent de l'Alt Empordà".