El PSC de Girona considera que en un any l'equip de govern de CiU es podria haver estalviat fins a 1,5 milions d'euros amb despeses prescindibles, com per exemple una fotografia a l'alcalde i regidors a l'inici de mandat per 460 euros o quatre cavalls que es van llogar per 900 euros i destinats a la Policia Municipl durant els actes de Setmana Santa, com la processó.

Els socialistes van presentar ahir una llista elaborada per ells mateixos i recopilats, sobretot, a base dels decrets d'alcaldia, amb despeses que van des dels càrrecs de confiança, passant per la promoció de la ciutat o contractació de serveis externs, l'aplicació GironaIn, subvencions o publicitat.

En el conjunt han xifrat la despesa "supèrflua" en exactament 1.414.873,7 euros, tot i que és "parcial, no exhaustiva", va explicar ahir en roda de premsa la cap de l'oposició, Pia Bosch. A la llista, desglossada pels socialistes en 10 capítols, "no hi ha totes les despeses" perquè " no les hem trobat totes" però "totes les que hi són, ho són [de despeses]", va puntualitzar.

Bosch va recordar, abans d'explicar el contingut del llistat, que aquest any "el pressupost ha estat 600.000 euros superior al de l'any passat"."S'han retallat partides destinades a donar suport a les famílies, a infància o juventut, com el programa de vacances o a les escoles bressol", va seguir Bosch. Així, "en un any en què el pressupost ha augmentat, s'han produït un munt de despeses prescindibles", algunes de les quals ja les han "denunciat" al llarg de ?l'any (com els 300.000 euros dels llums de Nadal o els 17.700 euros pels anuncis a British Airways) però d'altres "són novetat".

En el primer capítol, "personal", van quantificar en 331.964 la despesa supèrflua. Aquí s'hi engloba el càrrec de gerent, el cap de gabinet d'alcaldia, dues contractacions a l'oficina de comunicació, el nou cap d'area d'educació i esports, la contractació per reestructurar l'àrea d'urbanisme (del qual, va dir Bosch, "no han donat mai a conèixer"), o un contracte per impulsar la col·laboració intermunicipal d'instal·lacions esportives.

El segon capítol, anomenat "contractació externa de serveis que abans feien els tècnics de l'Ajuntament" té una despesa de 121.568 euros, i se citen exemples com la captació d'sponsorització Girona Temps de Flors. "Encara fa pocs dies va aparèixer un decret per 47.200 euros en què es feia una contractació externa per "recerca de finançament europeu"", va dir la cap de l'oposició. Al seu parer, el consistori "té tècnics experts a buscar finançament europeu, tenim una llarga experiència a treballar en això", va dir.

El PSC va tornar a criticar les subvencions a escoles bressol privades (114.000 euros), en el tercer capítol, o el conveni amb Ryanair (150.000 euros el primer trimestre). En el quart capítol es va carregar contra l'estudi de viabilitat per incorporar un tercer rail al túnel del TAV (47.000 euros) o una auditoria sobre els fons de cohesió europeus (20.414 euros).

En el cinquè capítol, dedicat a les subvencions i nous convenis, es van posar d'exemples l'aportació a la Revista Bonart cultural (3.540 euros) o al Milestone Project (30.000 euros) del que Bosch va dir que "tothom sap que no va tenir l'èxit de públic esperat" però va preferir valorar-ho més endavant.

Als socialistes també van considerar despeses supèrflues uns 30.609 euros dedicats a "protocol i visites", com la rebuda al congrés d'organitzadors professionals de congressos o una convenció de l'operador turístic rus Tee Toyrs i periodistes russos. La nova aplicació Gironain tampoc queda exempta de crítica "perfectament prescindibles quan es demana austeritat". Així, entre aquesta aplicació i d'altres en l'àmbit informàtic, la despesa ascendeix a 22.616 euros.

En el capítol vuitè s'esmenta el que van anomenar com a "propaganda i publicitat" on dels 193.027 euros de despesa citen l'anunci per 17.700 euros a British Airways, la nova sala de premsa de 108.609 euros, propaganda el dia de l'acte de la hissada de bandera (1.174 euros) o diverses insercions publicitàries (27.767 euros).

Al capítol novè, de despeses accessòries (333.206 euros) inclouen el lloguer de quatre cavalls per a la policia a Setmana Santa (900 euros), els llums de Nadal (300.000) o 3.000 euros per material audiovisual per al pregó de Fires.

Finalment, es critica una foto d'alcalde i regidors de 460,2 euros o 9.229 euros en despesa per previsió de temporal de neu.