El grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Girona va anunciar ahir, a través d'un comunicat, que vigilarà de prop la mesura anunciada per l'equip de govern per la recollida i difusió d'aliments per tal que es compleixi i sigui realment efectiva. La cap de l'oposició, Pia Bosch, va plantejar una sèrie de dubtes i va recordar que estaran "amatents perquè tot plegat no quedi reduït en un tancament de contenidors amb cadenats".

L'objectiu de la mesura és que les persones que busquen restes que els supermercats tiren als contenidors puguin aconseguir aliments, i de forma digna. Amb aquesta idea el consistori engegarà el proper 6 d'agost el projecte pioner a l'Estat que busca trobar una solució a un problema creixent. Un problema social, de la degradació de les persones que es veuen obligades a rebuscar entre les escombraries. "No es tracta d'un rentat d'imatge de la ciutat que busqui allunyar la "postal" de desafavorits pels carrers", asseguren des de fonts del govern.

El cert és que la mesura inclou tancar els contenidors per evitar que se segueixi buscant a les escombraries. A canvi, aquests "afectats" (cada cop més per la crisi) podran anar al Centre de Distribució d'Aliments (CDA), on els supermercats s'han compromès voluntàriament a enviar-hi menjar.

Els encarregats de dirigir aquestes persones al CDA són els agents cívics i els socialistes van plantejar, això sí, un dubte raonable. Segons la portaveu socialista, un dels principals dubtes és la disponibilitat que existeix que els agents cívics puguin fer la campanya d'avís a les persones que recullen menjar als contenidors, i recorden que en aquests moments només hi ha 10 agents cívics a la ciutat i el seu horari laboral finalitza a nou de la nit, abans que es produeixi aquesta situació als contenidors dels supermercats que tanquen les seves portes i llancen el menjar posteriorment. Tanmateix Bosch es va referir al CDA dubtant que hi hagi la suficient disponibilitat per atendre a totes les persones que s'hi derivin. "Sabem que aquest any més, d'un, dos i tres dies el Centre de Distribució d'Aliments ha estat desproveït a causa d'una elevada demanada i l'Ajuntament no ha respost amb la celeritat que calia", va dir Bosch.

D'aquesta manera, segons la cap de l'oposició, "estarem atents a allò que es farà a partir d'ara, després de l'anunci, i ens preocupa que tot plegat no quedi reduït a un simple tancament de contenidors amb cadenats i l'anunci fet per l'equip de govern sigui un embolcall acceptable per aplicar una mesura que presentada d'una altra manera seria escandalosa",va dir.

Bosch va afegir més dubtes a l'aplicació de les mesures anunciades i va posar l'accent en la disponibilitat dels serveis socials municipals a l'hora de tenir eines per poder fer front a l'augment de situacions de necessitat que hi ha en aquests moments a la ciutat de Girona. Segons Bosch "els canvis fets pel govern de CiU en la gestió del Pirmi, el Programa Interdepartamental de la Renda Mínima d'Inserció, han deixat sense aquest recurs a moltes persones en situacions molt precàries i els serveis municipals de l'Ajuntament no tenen prou eines per atendre'ls".

En aquest context, la portaveu socialista va recordar que el maig passat el grup municipal del PSC va presentar al ple una moció, que es va aprovar per unanimitat, instant el govern a elaborar i a posar en marxa un pla d'inclusió social i de lluita contra la pobresa. Bosch va puntualitzar que a banda d'anunciar aquestes mesures, des d'aleshores "no tenim constància que s'hagi fet res en relació amb aquest Pla d'Inclusió Social i tampoc ens han convocat a cap reunió per comenc?ar a treballar conjuntament", va assegurar.

Amb la suma de tots els dubtes, els socialistes gironins van anunciar que estaran molt atents perveure com s'apliquen les mesures anunciades i com es garanteix que les persones en situació precària que recorren als contenidors rebin el menjar del CDA, tal com es va anunciar dimarts. Finalment, "si no és així ho denunciarem amb contundència", va sentenciar Bosch.