Un vespre estrany per a les persones silencioses, anònimes, que en els darrers temps i durant cada dia han buscat entre les escombraries el menjar que tiren els supermercats. L'Ajuntament de Girona ha posat en marxa el pla pilot per "dignificar" la vida d'aquesta gent -cada cop en són més- afectada per la crisi i la vida.

Ahir, en cinc punts dels barri de Santa Eugènia i Sant Narcís, els contenidors orgànics presentaven un cadenat -per impedir la substracció d'aliments- que només poden obrir els treballadors dels supermercats. Els que s'hi van acostar, com de costum, per cercar menjar en bon estat o a punt de caducar, van topar amb alguns mitjans de comunicació i van rebre la visita dels primers agents cívics, encarregats de donar-los un val bescanviable per una cistella d'emergència al Centre de Distribució d'Aliments (CDA). Un vespre estrany per la novetat i per un dia on van ser el centre d'atenció.

Avui fa una setmana que l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, van signar un primer conveni amb tres supermercats (Bonpreu, Condis i Novavenda) que estableix el nou sistema de dipòsit i recollida d'aliments. Per arribar fins aquí van caler mesos de converses -també amb d'altres supermercats que s'hi aniran sumant- per mirar de solucionar un problema compartit per tots.

Una de les primeres idees que es van posar sobre la taula, i que més tard es va desestimar, va ser la creació d'uns espais annexos als supermercats on cada vespre s'hi deixarien les restes de la jornada. Ordenadament, els necessitats agafarien el que fos imprescindible. Al final, però, es va considerar que la quantitat de menjar en bon estat que es rebutja és molt poc i es va optar per canviar de sistema.

Així va néixer la nova idea, pionera a l'Estat, que no només busca dotar d'aliments per a uns moments concrets sinó canalitzar i ajudar a través dels Serveis Socials. Amb la signatura del conveni, els supermercats donen una quantitat d'aliments al CDA que els repartirà entre aquestes persones de Girona en risc d'exclusió social.

La idea de tancar els contenidors amb cadenats anava implícita. Té com objectiu evitar el risc que suposa per a la salut de les persones ingerir aliments abocats als contenidors. Aquests estaran, doncs, tancats i només els podran obrir els treballadors dels supermercats per dipositar-hi el menjar caducat.

Per canalitzar les persones que surten cada nit a buscar els aliments a les deixalles, s'ha establert que els agents cívics voltaran pels supermercats i es presentaran davant els necessitats. Allà mateix els donaran un val que serà bescanviable per una cistella d'emergència amb aliments del CDA.

Els Serveis Socials, però, sabran qui són les persones. En donar-los els vals, els agents cívics els demanen que omplin un petit formulari, amb els noms i cognoms, domicili, nombre de persones que viuen en el nucli familiar i si tenen menors de dos anys. La voluntat és canalitzar-los a través del sistema per oferir-los ajuda personalitzada. "Es garanteix la confidencialitat de totes les persones", va assegurar Berloso la setmana passada, qui espera derivar el màxim possible de gent a través dels Serveis Socials, i així complir amb la voluntat d'aquest programa que "neix per no instaurar-se definitivament".

La prova pilot s'ampliarà al setembrea mb més supermercats a l'Eixample, Palau, zona Nord (Mercadal, Pont Major i Taialà) i zona Oest (Sant Narcís i Santa Eugènia).