La nova mesura que ha impulsat l'Ajuntament de Girona, tancant amb cadenat els contenidors de davant d'alguns supermercats per evitar que les persones en recullin aliments a punt de caducar o en mal estat, no és l'única norma sobre contenidors que regeix a la ciutat. L'ordenança de gestió dels residus municipals creada l'any 2006 pel tripartit, amb el PSC a l'alcaldia i ICV al capdavant de la regidoria de Sosteniblitat, multa amb fins a 600 euros les persones que recullin el menjar de les deixalles. Tant els "verds" com els socialistes s'oposen ara a la nova mesura de l'equip de govern de CiU que tanca contenidors amb cadenats.

El ple municipal del 7 de febrer de 2006 va aprovar per unanimitat la nova ordenança sobre gestió de residus municipals. Sota l'alcaldia de l'exalcaldessa Anna Pagans (PSC) i amb el llavors regidor de Sostenibilitat, Enric Pardo (ICV), es va tirar endavant una nova norma que tipifica com a infracció lleu (sancionada amb entre 125 i 600 euros) "endur-se objectes o residus dipositats en els contenidors". Això inclou tots els contenidors, de paper cartró, vidre, el general o l'orgànic, que és el que recull, generalment, els aliments dels supermercats. D'aquesta manera, agafar menjar de les deixalles podria comportar, encara ara, una sanció de fins a 600 euros. Així ho recull l'article 72 d'una norma que encara està vigent a la ciutat.

Tot i això, en l'article 79, s'estableixen uns criteris objectius i subjectius que graduen la quantitat de la sanció. Com a objectius, s'especifica "l'afectació de la salut i la seguretat de les persones" o el benefici derivat de l'activitat infractora". El primer punt es poT aplicar en la recollida d'aliments de la brossa i en el segon cas per a les persones que en poden fer negoci, revenent algun tipus de menjar. Com a criteris subjectius s'especifica "el grau de malícia del causant de la infracció", la "capacitat econòmica de l'infractor" i la "incidència", entre d'altres.

Amb tot, es deixa clar, en l'article 80, com a causa d'agreujament, "l'afectació manifesta de la salut i la seguretat de les persones", el que comporta a imposició de la sanció màxima. I és que un dels arguments de l'actual Ajuntament per tancar amb cadenats els contenidors és la salut de les persones, ja que és contrastat que alguns dels aliments recollits són després utilitzats per alimentar infants.

Els grups impulsors de l'ordenança han criticat la mesura de CiU. La portaveu del PSC, Pia Bosch, va afirmar que estaran atents per evitar que "sigui un embolcall acceptable per aplicar una mesura que presentada d'una altra manera seria escandalosa" . El portaveu d'ICV-EUiA, Joan Olòriz, (tinent d'alcalde el 2006), creu que "no serà eficaç i que pot crear més problemes que els que ara hi ha". Afirma també que "desenfoca el problema, que no són els contenidors, sinó que hi ha gent que té gana i en fa ús".