El projecte tecnològic per facilitar la pràctica del futbol per part dels invidents, que va merèixer l'atenció d'un empresari nord-americà expert en capital inversor durant la passada celebració del Fòrum Impulsa a Girona, crearà 1.500 llocs de treball si prosperen les converses.

"Football per a invidents a través d'alta tecnologia" és el nom del treball que es va presentar a la cita que organitza la Fundació Príncep de Girona. Un dels fundadors del projecte, Jaume Cunill, ha explicat que, fins ara, l'empresari Thomas Houston, amb el qual es va posar en contacte la capital gironina, segueix interessat en el projecte i ha mantingut diversos contactes amb ell. Cunill està convençut que la seva iniciativa donarà feina a més de 1.500 persones en un termini de cinc anys entre llocs de treball directes i indirectes.

La clau està ara en mans del grup americà P.T. Houston Trust, representat per Thomas Houston en el Fòrum Impulsa, on va comunicar que disposava d'uns 40 milions d'euros per invertir en projectes atractius.

Houston manté un contacte regular amb els responsables de "Football per a invidents a través d'alta tecnologia" i està previst que continuïn les pròximes setmanes.

L'objectiu dels responsables del projecte és que Catalunya sigui el centre de distribució a la resta del món i que Espanya demostri la seva capacitat com a epicentre de tecnologies emergents i innovació.

Cunill ha detallat que el desenvolupament del seu invent s'adaptarà simultàniament a diversos països amb realitats socials diferents.

Durant el Fòrum Impulsa, els prínceps Felip i Letizia van felicitar Cunill per l'alt valor social de la seva iniciativa en el transcurs d'una breu conversa que van mantenir al Palau de Congressos de Girona. "Volem millorar la qualitat de vida de les persones invidents, aportant-los un grau més elevat d'autonomia en l'esport i en la seva vida quotidiana", indica Cunill.

Roba i "software"

El projecte consisteix a unir sensors de diverses tecnologies en la roba de l'atleta que, a través d'un software molt innovador, serà capaç de transmetre impulsos sensorials que aporten informació essencial a l'esportista. La superposició de tecnologies i el sistema de transmissió d'impulsos a l'atleta invident, de manera que aquests siguin clars i comprensibles, és l'eix de la investigació d'aquests emprenedors catalans. El software analitzarà en temps real la trajectòria instantània de l'esportista, la seva situació respecte a la jugada, la porteria, o els seus rivals i els suports que pot rebre dels seus companys.

Després d'analitzar tot el rang d'informacions possibles, aquesta roba discriminarà els impulsos importants dels secundaris i seleccionarà només els que siguin rellevants per al futbolista en cada moment, sense confondre els seus propis sentits. Una de les principals novetats d'aquest projecte, segons que explica un altre dels seus creadors, Miquel Roncero, és l'ús de sensors i equips de baix cost. Aquesta condició resulta essencial per als responsables de la iniciativa perquè el preu no suposi un impediment i es compleixi així una labor social globalment.

La màxima complexitat del projecte radica en el software, que, una vegada desenvolupat, no encarirà excessivament l'equip, segons Roncero, de manera que tot depèn ara que fructifiquin les negociacions amb Houston perquè el futbol d'invidents experimenti un avanç propi, fins fa pocs anys, de la ciència-ficció.