Els grups de l'oposició desconeixien que l'equip de govern de Girona havia acabat decidint que les Fires duraran, com en els darrers anys, deu dies i no set com havien anunciat. Les diferents formacions es queixaven ahir de la "dinàmica" del govern de no informar la resta de grups de les decisions que pren. Tots van saber que les Fires s'allargaran després que ho revelés Diari de Girona en l'edició de diumenge. Tot i que l'oposició no sabia els canvis que afectaran les Fires, aplaudeixen que l'equip de govern s'hagi fet enrera i hagi acceptat que les festes de la capital gironina comprenguin dos caps de setmana. Serà posible després de l'acord municipal amb el grup Girona Avança, que aglutina els sectors turístics privats de la ciutat.

La portaveu del principal partit de l'oposició, Pia Bosch (PSC), recordava que des que es va anunciar que les Fires durarien set dies i acabarien un dijous (Tot Sants) havien criticat la decisió recordant que les celebracions serveixen per atraure visitants i generar activitat econòmica i que això es produïa sobretot els caps de setmana. "Era una decisió de l'equip de govern i ara n'han pres una altra. No puc fer res més que alegrar-me'n. Tornen a la sensatesa i al sentit comú. Si ens haguessin fet cas ja no haurien pres la primera decisió", indica la representant socialista. Bosch també va posar en dubte la fiabilitat de l'enquesta que havia servit a l'equip de govern per retallar les Fires als set dies (385 qüestionaris al carrer i 483 formularis a través de la web).

Per part de la CUP, el seu portaveu, Jordi Navarro, apunta que les entitats locals ja demanaven que les Fires duressin dos caps de setmana. Navarro va lamentar però, que al final, hagi estat "la pressió del lobby" del sector del turisme la que hagi aconseguit que l'Ajuntament rectifiqui: "Les entitats privades governen la ciutat", va etzibar. Va posar èmfasi que CiU "es mou per les pressions dels lobbies". Inicialment per grups conservadors que voldrien dos dies de Fires i per això van retallar i després per aquest del sector turístic, que sembla que ha tingut més força". El representant independentista lamenta però, que amb aquests canvis s'hagi privat els partits, sindicats i entitats no estrictament gironins.

Pel que fa a la durada i al model, manté que caldrien unes Fires més "descentralitzades, obertes i participatives" i que si en un gran debat tots plegats decidissin escurçar els dies, no ho veuria malament.

En nom d'ICV-EUiA, Joan Olòriz, va assenyalar que "és bo el que bé acaba" i que "és de savis rectificar". El representant ecosocialista va indicar que sabia que des d'alguns àmbits s'havia fet arribar al govern que "un sol cap de setmana no era el més adequat". També va posar en qüestió l'enquesta que havia impulsat el govern local, sobretot perquè "el govern ja tenia una idea prefixada" que no semblava una bona decisió perquè els caps de setmanes és quan es "mou més gent".

L'Ajuntament explicarà dijous els canvis a les Fires. Hi serà present la regidora de Promoció i Ocupació, Marta Madrenas, i el responsable de Girona Avança, en representació del sector privat, que comprèn hotels, restaurants i el Mercat municipal, Toni Vallory.

Les modificacions

Gran part de les modificacions es deuen a les negociacions dels representants del sector turístic amb l'Ajuntament. Els empresaris veien clau que es reflectís que les Fires duraven del 26 d'octubre al 4 de novembre i no fins a Tots Sants. L'equip de govern hauria acceptat que les barraques de la Copa estiguessin obertes dos caps de setmana (quan es generen més ingressos i quan es desplaça a la ciutat un nombre molt important de gent). Això sí, el govern local no vol assumir el cost que es generarà el segon cap de setmana i la contractació dels grups de música i hauria d'anar a càrrec de Girona Avança. D'altra banda, els focs artificials que clouen cada any les Fires, es faran el diumenge 4 de novembre i no el primer dia de novembre, com s'havia anunciat. A més, les atraccions a la Devesa també hi seran dos caps de setmana.