Nou episodi sobre el futur de l´Hospital Josep Trueta de Girona. L´alcalde, Carles Puigdemont (CiU), assenyalava ahir que la gent no entndria que «es retalli el sou als funcionaris, augmentin les llistes d'espera i es tanquin alguns CAP» i que, en canvi, hi hagi diners per dur a terme el Trueta que plantejava el govern tripartit. Les paraules del batlle van encendre el PSC,PP, ICV-EUiA que lamenten que l´alcalde hagi apostat per la paralització del nou projecte. Mentrestant, la CUP aposta per proritzar la qualitat de l´atenció sanitària.

La portaveu del PSC a Girona, Pia Bosch, es va mostrar «molt preocupada» per les paraules de la màxima autoritat municipal. «L´alcalde ha de tenir ambició pel futur de la ciutat. L´Ajuntament no ha de construir el Trueta però ha d´empènyer que es faci perquè, juntament amb el campus de Salut, és un dels motors de la ciutat», va indicar la representant del PSC. Bosch va assegurar que el conseller de Salut, Boi Ruiz, li havia dit tant a ella com a la diputada Marina Geli, que el Govern català està en disposició de fer el nou hospital i que la pilota estava «al teulat de l´Ajuntament» que és qui havia de decidir la ubicació exacte de l´equipament.

En el mateix sentit es va mostrar el portaveu d´ICV-EUiA de Girona, Joan Olòriz, que va lamentar les declaracions de Puigdemont i que va recordar que fa mesos que demanen un pla per saber on s´ha de situar el nou hospital, un cronograma sobre la construcció i la dignificació dels espais actuals i de les urgències. Olòriz considera que que Puigdemont no pot «justificar» un «incompliment» del govern de fa temps, A més, va demanar a Puigdemont que actui com a alcalde defensant els interessos de Girona i no com a diputat del partit de govern.

Un xic menys crítica però també molesta es va mostrar la portaveu del PP de Girona, Concepció Veray. Després de deixar clar que entén, en part, que el batlle de Girona parli dels ajustaments que estan fent les administracions públiques, la representant popular creu que el Trueta és un tema «prioritari» i que s´ha de treballar al voltant del projecte presentat en el seu moment pel tripartit i, si convé, redefinir-lo en base a aquest. «el que no pot ser és oblidar-lo», va afirmar.

CUP: «Prioritzar el servei»

Finalment, el portaveu de la CUP, Jordi Navarro, va voler posar èmfasi que «la prioritat ha de ser la prestació de serveis, els drets laborals dels treballadors i la qualitat de l´atenció sanitària i CiU s´ho està carregant. I això no és que ho crtitiquem. Directament ho condemnem». Respecte al nou edifici, va entendre que l´alcalde posi en dubte que calgui una nova construcció vistes les dificultats econòmiques actuals. Tot i això, va recordar que en altres casos s´han destinat enormes recursos econòmics que considera innecessaris. En concret es va referir a la nova Audiència Provincial a l´antiga plaça de braus o tot el que envolta el TAV.

En les declaracions a l´Agència Catalana de Notícies (ACN), Puigdemont remarcava que ara la prioritat era el servei i admetia que volia «un hospital del segle XXI però la situació financera de la Generalitat fa pensar que a curt termini no hi haurà diners per fer un espai nou perquè el que hem de garantir és ­l´atenció sanitària». A més, assenyalava que s´està treballant estretament amb el Departament de Salut per estudiar totes les variables i trobar la millor fórmula «explicable, defensable i sostenible des del punt de vista econòmic, mediambiental i de servei al ciutadà» i que la decisió final «no pot ser un caprici d´un conseller de Salut ni l´arbitrarietat d'un ajuntament».

També va carregar contra el PSC. Per l´alcalde, quan els socialistes estaven al govern tenien un projecte en la «clandestinitat» que van autobatejar com la «catedral del segle XXI» i que considera que ara és indefensable. Pia Bosch va replicar que el projecte va ser presentat en públic.