An/orto/grafo/fília, literalment: "no/correcta/escriptura/obtenir-plaer", és a dir, "obtenció de plaer escrivint amb faltes d'ortografia", això és el que diuen els entesos que experimenten els joves (i no tan joves) quan escriuen missatges farcits d'espantoses faltes d'ortografia. En català i en castellà.

Juan Ramón Jiménez (1881-1958) va experimentar el plaer quasi egòlatra (Juan R. Jiménez) de convertir totes les ges del so de la jota en jotes: "Hoy, cuando encuentro libros míos de colejio todos ilustrados al marjen por mi aburrimiento, se me renueva, ya explicada, aquella tristezaÉ""Jente en soledad, nostalgia de jente sola, finura de alma como seda de brazo, flor de alma..."

El mateix García Márquez en una elocució apassionada i plaent, el 7 d'abril de 1997 va proposar: "Jubilemos la ortografía, terror del ser humano desde la cuna: enterremos las haches rupestres, firmemos un tratado de límites entre la ge y jota, y pongamos más uso de razón en los acentos escritos, que al fin y al cabo nadie ha de leer lagrima donde diga lágrima ni confundirá revolver con revólver. Y que de nuestra be de burro y nuestra ve de vaca, que los abuelos españoles nos trajeron como si fueran dos y siempre sobra una?" ("Botella al mar para el dios de las palabras", La Jornada, México).

Els joves han demostrat al tuit, al feis, al watzap i al xat que els acadèmics s'han equivocat sempre amb l'argument que l'ortografia és bàsica per entendre's. Qui no entén aquestes "frases": "km stas"; "k fas"; "pk u vols"; qui entendrà una cosa diferent de camera de retratar si no hi escrivim accent? Qui no entén aquest rètol d'un bar del carrer del Carme: Madri-Barza? L'ortografia és una convenció gràfica. Com ho són determinats gestos o emoticones del xat. Però hi ha més. Hi ha el plaer de transigir la norma i encara més el de "dibuixar", "amplificar" o "ressaltar", el que volem dir. Una espècie de tercera dimensió -imaginativa, compartida i plaent- de conrear l'escriptura. El plaer d'escriure per exemple: ksa (casa); ola (hola!); ktal (què tal?); wapa (guapa); mooooooooolt (molt); a10 o 10 (adéu)... En els temps que corren, quin gran plaer poder escriure en un mur: "neu a la KK de 2 en 2!"