Girona ha obert 41 expedients sancionadors a propietaris de gossos per incomplir l'ordenança municipal. Són gairebé el doble que en tot l'any passat, quan la policia va denunciar 24 infractors. El regidor de Medi Ambient, Jordi Fàbrega, ha explicat que la majoria dels expedients són per portar gossos dels considerats perillosos deslligats, per no recollir els excrements o per reincidir. De fet, la Policia Municipal només inicia els tràmits per multar en casos d'infraccions greus o si han advertit més d'una vegada el propietari del gos i continua fent cas omís a la normativa. Fins a l'agost, han fet 70 requeriments, la majoria per portar gossos deslligats o per no disposar de cens.

Entre gener i juliol, la Policia Municipal de Girona ha aixecat 111 actes a propietaris de gossos que no complien l'ordenança de Protecció, control i tinença d'animals. Això no es tradueix en 111 multes, perquè en alguns casos d'infraccions lleus, els agents només fan un advertiment i no obren cap expedient sancionador. D'aquestes 111 actes, 70 han estat requeriments que no acaben en multa. En 24 del casos han estat per portar els animals sense corretja i, la resta, per no disposar de cens o altres infraccions lleus.

"Amb els que no avisem i sancionem a la primera és amb els gossos considerats perillosos", ha explicat el regidor que afegeix que els propietaris d'aquest tipus d'animals ja saben que han de complir amb unes normes més estrictes. En total, la policia ha obert 41 expedients sancionadors entre gener i juliol, gairebé el doble que l'any passat quan en van tramitar 24. Alguns d'aquests expedients inclouen més d'una infracció. Així, en set mesos han denunciat 24 propietaris per no recollir els excrements de la via pública, 15 per no portar gossos considerats perillosos lligats o amb morrió i 2 per reincidents que no han fet cas de les advertències dels agents.

Fàbrega assegura que darrere d'aquest increment de sancions no hi ha cap ànim recaptatori, sinó la voluntat de fer complir la normativa i tenir una ciutat més neta i segura. "Hi ha una demanda ciutadana que reclama insistir en neteja de carrers i voreres", ha exposat Fàbrega.

A banda de les actes aixecades d'ofici per la Policia Municipal, la brigada municipal que controla les plagues i els animals també ha hagut d'intervenir arran de denúncies o queixes de ciutadans. Aquestes intervencions també han acabat en expedients oberts. 16 són per molèsties a veïns per lladrucs o males olors, 4 per possibles males condicions de manteniment de l'animal en el domicili particular i 2 per mossegades de gossos a persones.

"Hi ha algunes queixes, però són casos puntuals", ha afirmat Fàbrega que detalla que "ara per ara la problemàtica dels animals de companyia no és que estiguin massa hores tancats o que generin problemes perquè la majoria de la gent que té un animal de companyia sap què ha de fer". De fet, l'ordenança elaborada en l'anterior mandat permet sancionar els propietaris que no tinguin el gos lligat tot el dia i no el treguin passejar.

"Són actituds difícils de controlar i que, a més, ara no són un problema", ha explicat el regidor. Segons Fàbrega, la Policia Municipal actua en aquest sentit quan rep alguna queixa de veïns. L'equip de govern no es planteja modificar l'ordenança perquè considera que és adient.

Quatre espais per dur els gossos deslligats

Arran de les queixes d'alguns propietaris de gossos de Girona que reclamaven tenir espais on poder portar els animals deslligats, el consistori està delimitant quatre zones per fer tancats i autoritzar que els gossos hi puguin passejar sense corretja. Fàbrega ha explicat que les zones estan distribuïdes entre el pavelló de Palau, el Parc del Migdia, Mas Masó i la Devesa. La intenció és que al llarg d'aquest mes ja hi hagi habilitada una de les zones.