Els veïns de Pedret manifesten la seva preocupació pel fet de que la tuneladora hagi de començar a perforar el túnel al seu barri. El soterrament de la via del tren convencional, entre el Parc Central i Pedret, està previst fer-lo amb tuneladora. "Als veïns de Pedret els fa pànic pensar que una màquina de 100 metres de llargada ha de començar a foradar el sol gironí al peu de Montjuic", indica el president del barri, Joan Pujol. I és que "a la muntanya hi ha esllavissaments freqüentment", explica.

Deixant de banda les repercusions que podrien tenir les obres al barri, en cas de que es fessin, Joan Pujol planteja si realment ara és moment d'iniciar a Girona una "obra faraònica" com és el soterrament del tren convencional, quan "hi ha coses que haurien de fer-se abans". "Estem en plena crisi, les obres de la N-II estan parades des de fa temps i el banc dels aliments està quasi buit", recorda Pujol.

Al president veïnal li sembla escandalós que davant d'aquestes circumstàncies "ens haguem de gastar diners per les obres d'un tren que ja va". En aquest sentit, assenyala que "quan acabin l'infraestructura, el tren del trajecte que va de Girona a Figueres seguirà tardant el mateix". Així doncs, Pujol considera, no només com a veí de Pedret sinó com a gironí, "que la meva dignitat no li permetria aprovar aquestes obres en un moment com el que s'està vivint".

"Quin mal fa que el tren atravessi Girona per sobre?", pregunta, "vint-i-cinc ciutats del món l'hi tenen, i no els fa cap mal". Entre aquestes hi són Sydney (Australia), Chicago (Estats Units), Hong Kong (Japó) o Bangkok (Tailandia). Tanmateix el president de l'associació de veïns ha insistit en que tampoc és necessari destruir el viaducte per on actualment passa el tren, que "el podem reutilitzar amb altres finalitats abans de gastar-nos el diners per quedar-nos amb res".

Així doncs, Joan Pujol, alhora amb Martí Carreras, president de l'associació de veïns de Sant Narcís i una quarentena d'entitats més, considera que l'ajuntament de Girona hauria de donar veu a la ciutadania i saber què en pensa del soterrament, perquè "aquests temes mai surten en campanya electoral". A més, manifesta la seva preocupació perquè "la gent ja compta amb que el Govern farà el que vulgui, i això no pot ser, cadascú ha de ser conscient que la ciutat també és seva".

Detalls que "espanten"

També denúncia que "l'ajuntament hauria d'explicar als ciutadans alguns detalls de les obres projectades que no se saben i que espanten", com per exemple que "Adif pretenia edificar al terreny que abans era el Parc Central". Aquesta és la raó, segons Pujol, per la qual "hi ha tanta obsessió per acabar les obres: perquè els terrenys són d'Adif, i l'empresa vol treure rendiment als 70 milions d'euros en que aquests estan valorats tan aviat com sigui possible". Per això, Pujol reivindica que "si el poble ha de decidir sobre la seva ciutat, és necessari que aquesta estigui ben informada sobre el tema". "Els veïns no saben res de les obres al seu barri", conclou.