Nou revés judicial en matèria urbanística per l'Ajuntament de Girona. Una sentència del Tribunal Suprem obliga el consistori a indemnitzar l'escola privada Casa dei Bambini per haver-la perjudicat canviant-li la qualificació d'un solar aprofitant la revisió del Pla General, l'any 2002. La valoració dels diners que haurà de fer efectiu l'Ajuntament, o solidàriament la Generalitat de Catalunya, encara està per determinar però podria superiar el milió d'euros.

Feia anys que aquesta escola de Montjuïc, que cobreix dels 0 als 18 anys, havia comprat uns terrenys de 2.795 metres quadrats i qualificada com a residencial, amb la possibilitat de construir-se un centre docent, però la revisió del planejament va modificar-ne l'ús limitant-lo únicament a equipaments escolars. La propietat, que hi va aixecar un edifici per a ensenyament, entenia que el canvi els perjudicava perquè feia perdre valor al terreny que havien adquirit amb anterioritat i que tenia més varietat d'usos per a un futur.

Recursos des de l'any 2006

Amb la publicació íntegra i definitiva del Pla General i el vistiplau de la Comissió Territorial d'Urbanisme el 9 de febrer de 2006, Casa dei Bambini va iniciar un litigi amb l'Ajuntament de Girona i la Generalitat. Inicialment va presentar un recurs d'alçada contral l'acord d'Urbanisme, que donava el vistiplau al nou pla general gironí. El primer pas es va desestimar.

La defensa però, va decidir presentar un recurs contenciós-administratiu al Tribunal Superior de Justícia, que també es va desestimar el 27 d'octubre de 2009. No obstant això, l'advocat del centre educatiu, Narcís Pérez Moratones, va interposar un recurs de cassació al Tribunal Suprem que acaba de donar parcialment la raó a l'escola.

En concret, la secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del tribunal, una sentència del 2 d'agost, indica que el consistori pot mantenir la qualificació del terreny però que ha d'indemnitzar la propietat. Aquesta indemnització afecta solidàriament l'Ajuntament de Girona com a administració que va fer la revisió del Pla General i també la Generalitat perquè els Serveis Territorials d'Urbanisme van donar-li el vistiplau.

Aquesta compensació econòmica pel perjuici causat encara no té fixada la quantitat i recaurà en el Tribunal Superior de Justícia. Serà la diferència que es consideri que hi ha per un terreny situat a Montjuïc amb una superfície de 2.795 metres quadrats on primerament hi havia la possibilitat d'aixecar-hi habitatges amb un sostre d'uns 3.000 metres quadrats (tal com estava qualificat abans de la revisió del planejament general) i el mateix solar sense aquesta opció. A més a més, el preu que s'haurà d'aplicar és el del 2006, quan encara no s'havia iniciat la crisi immobiliària i, per tant, els preus eren molt més elevats que en l'actualitat, en plena crisi econòmica i que, sobretot, afecta aquest sector.

La quantitat que es fixi podrà ser recorreguda de nou. Tant per part de l'escola, si considera baixa la indemintzació, com per l'Ajuntament o la Generalitat, si consideren que la compensació dictada és excessiva.

La sentència és tan recent que encara no hi ha hagut cap reunió entre les parts. Es podria donar el cas que l'Ajuntament volgués tornar el terreny afectat a la qualificació anterior. Tanmateix, la decisió es produiria deu anys després i per tant, durant una dècada hauria impedit dels usos que ara es retotnarien als seus propietaris. Això faria que molt probablement, l'escola seguís la indemnització de la sentència. Diari de Girona es va posar en contacte ahir amb l'Ajuntament de Girona perquè valorés la sentència. Font municipals van assenyalar que estan analitzant el document i que properament faran una valoració.