L'Ajuntament de Girona no considera necessari que s'hagi de fer una consulta popular vinculant, el mes de novembre, per decidir quin ha de ser el futur del tren convencional, després que es faci un procés informatiu. Una quarentena d'entitats havien presentat una moció per tal d'aconseguir que el consistori preguntés a la ciutadania si calia que es fessin aquests treballs però la proposta només va rebre els cinc vots a favor dels regidors de la CUP i d'ICV-EUiA. Els deu regidors del PSC i el PP es van abstenir i els deu de CiU hi va votar en contra.

En nom de la Mesa d'Entitats per la Participació, va parlar el president de l'Associació de Veïns de Sant Narcís, Martí Carreras, com a portaveu del barri que resultaria més afectat pels treballs per soterrar el tren convencional. Carreras va exposar que en el passat s'havien comès molts errors per part de les administracions a l'hora d'informar la ciutadania i que Adif havia fet i desfet al seu gust i s'havia estalviat indemnitzar els veïns afectats per les obres. A més, va recordar que el procés informatiu i la consulta popular beneficiarien tots els gironins, i va admetre que la consulta s'hauria d'haver fet fa anys i que ara estaven "segrestats per decisions del passat".

Els arguments

Per Iniciativa per Catalunya, Núria Terés va recordar que el govern català reclama el dret a decidir amb l'Ajuntament de Girona al capdavant i, en aquest sentit, va reclamar a l'equip de govern que ho apliqués "a casa". El portaveu de la CUP, Jordi Navarro, va recordar la trajectòria pionera en temes democràtics de la ciutat i va assenyalar que ara era l'hora dels referèndums vinculants.

Mentrestant, Concepció Veray (PP), va posar en dubte que la consulta pugui ser vinculant perquè la decisió de fer les obres s'ha de prendre a Madrid i va considerar que voler fer la consulta al novembre és massa poc temps. Això sí, es va mostrar favorable a un procés informatiu sobre les obres i a revisar el projecte per intentar evitar que el tren surti a la superfície entre les cases de Pedret i el Pont Major.

Després de mostrar-se favorable a la participació ciutadana, la socialista Pia Bosch va justificar l'abstenció del seu grup destacant els beneficis per la ciutat que pot suposar el soterrament del tren i també va considerar que la consulta, si es fes al novembre, no donaria temps a informar tothom.

En nom del govern local, Carles Ribas (CiU), va argumentar que el procés informatiu s'havia de fer d'immediat : "Sí i ja", va assegurar. Respecte a la consulta no va tancar la porta a que es pugui fer més endavant, tot i que no va precisar més. Sobre els dubtes de si el govern central preveu destinar una partida en el pressupost de l'any 2013, va assenyalar que des de Madrid ningú ha dit que no se soterrarà el tren i va advocar per treballar perquè els veïns afectats tinguin la menor afectació possible.

Després de la votació, en nom de les entitats Martí Carreras va advertir des del públic: "Aconseguirem 10.000 firmes per obligar-los a fer la consulta".

Diversos treballadors de l'Ajuntament de Girona van manifestar-se poc abans de l'inici del ple contra les retallades que estan patint. Tot i que ja fan les protestes cada divendres al matí, van decidir fer també una concentració abans del ple municipal, ja que és en aquest indret on es prenen les decisions, algunes de les quals afecten també els treballadors municipals. Els regidors de la CUP, darrere el seu seient van deixar-hi una samarreta contra les retallades.