El diari nord- americà The New York Times ha inclòs dues imatges de Girona per a un reportage titulat "A Espanya, austeritat i fam". Es tracta d'un impactant recull de quinze fotografies en blanc-i-negre de diferents situacions viscudes recentment a l'Estat, retratades pel fotògraf Samuel Aranda, premi World Press Photo d'aquest 2012.

Les dues imatges de la ciutat de Girona fan referència a la polèmica sorgida per la decisió de l'Ajuntament de Girona de tancar els contenidors més propers als supermercats. En una imatge apareix un home remenant precisament un contenidor de rebuig a la carretera Barcelona. En l'altra instantània, es pot veure el menjador del Centre d'Acolliment i Serveis socials La Sopa, ple de gent.

En la primera imatge, el text explicatiu no especifíca la localitat i s'hi pot llegir: "Per un nombre creixent de gent, el menjar als contenidors ajuda a arribar a finals de mes. Aquestes estratègies de supervivència estan esdevenint cada vegada més comunes a Espanya, on la taxa d'atur és del 50% entre els joves i cada vegada hi més llars familiars amb un adult sense feina".

En la segona fotografia ja es localitza la imatge: "Un menjador de beneficència a Girona, on el govern local ha anunciat que tancarà els contenidors de les escombraries de la ciutat per evitar que la gent hi busqui menjar. El tancament ha creat rebombori arreu d'Espanya, on la crisi econòmica està atiant les protestes per problemes de fam".

Pocs abans de l'estiu va començar el desplegament d'una iniciativa que pretén "dignificar" les persones que no tenen diners per comprar menjar i que han de remenar en els contenidors. Es van posar cadenats en diferents contenidors de Santa Eugènia i Sant Narcís i els agents cívics repartien tiquets a les persones que buscaven aliments entre els contenidors. Aquests tiquets permeten obtenir una cistella d'aliments al centre de distribució de Pedret i, al mateix temps, entrar al circuit dels Serveis Socials. De trenta tiquets repartits, 23 van arribar-se fins a Pedret. Poc després, el programa es va estendre a tota la ciutat. Van desaparèixer els cadenats, ja que es van posar una trentena de contenidors tancats, que només poden obrir amb clau els responsables dels supermercats. Els establiments comercials hi dipositen el menjar que està en bon estat per consumir però que ja no poden vendre.

El reportatge de The New York Times inclou en el mateix reportatge fotografies on per exemple es veu un carrer d'una urbanització mig abandonada de Benidorm, protestes de treballadors a Jimena (Jaén) on s'explica que l'Estat s'ha vist obligat a emprendre el mateix camí que Grècia introduint mesures d'austeritat i retallades, gent fent cues per aconseguir entrepans, la marxa d'aturats andalusos i els saqueig de dos supermercats, una assemblea d'immigrants que ocupen una fàbrica a Barcelona o les proteses a Barcelona per les dificultats que el Govern ha posat per accedir a la sanitat als immigrants sense papers.