L'enginyer de Monts que s'encarrega del manteniment de la Devesa de Girona, Narcís Motjé, considera que a la llarga caldria retirar més d'un 25 per cent dels plàtans que hi ha al Parc. Tenint en compte que actualment hi ha uns 2.500 arbres, significa que s'haurien de treure aproximadament uns 600 exemplars.

Motjé considera que tard o d'hora caldrà fer un Pla de Gestió que abordi clarament el futur de la Devesa. L'enginyer, que s'encarrega de la direcció tècnica de la protecció del Parc, considera que hi ha arbres que es van plantar fa anys que mai seran esvelts i acabaran morint i que estan perjudicant la resta. A més, n'hi ha d'altres que estan malalts, per malalties, plagues o altres problemàtiques, i que suposen un perill perquè poden acabar cedint. Tot plegat, suma, segons els seus càlculs uns 600 plàtans. I la xifra no la diu per dir. Disposa d'unes fitxes que revelen l'estat de cadascun dels plàtans.

Actualment, l'empresa de Motjé està repassant tots i cadascun dels exemplars. Assegura que hi ha multitud de branques mortes o a punt de morir que són un perill perquè poden caure o provocar algun accident. Cada dia revisen entre quaranta i cinquanta plàtans. L'objectiu és acabar aquesta revisió abans de les Fires de Sant Narcís per evitar al màxim possibles incidències.

Branques molt grans

Algunes de les branques que s'han serrat aquests dies són de dimensions més que considerables i en cas de caiguda haurien pogut causar alguna desgràcia. N'hi ha amb una llargada de més de cinc metres i un diàmetre de més d'un pam. En ocasions, s'ha hagut d'actuar a la copa de l'abre, a una alçada molt superior als deu metres. La caiguda hauria pogut ser doncs des de molt amunt i provocar encara més danys.

L'actuació va començar per la zona de l'Auditori i del Palau Firal i actualment treballen a l'entorn del passeig de la Sardana. Mutjé es posa les mans al cap per la quantitat de branques que han de retirar cada dia. "Segons el dia i l'exemplar traiem entre cinc i set tones de branques que eren un perill", relata Mutjé. Aquesta alta quantitat, segons l'enginyer, es deu al fet que en els darrers anys "no s'ha fet la tasca preventiva que s'havia de fer". En aquest sentit explica que les branques, un cop mortes, poden aguantar enganxades encara entre dos i tres anys. A més a més, detalla que, pel color de les branques, ja es pot detectar que algunes acabaran morint en poc temps. Això però, "només es pot saber si regularment fas un repàs a cadascun dels arbres", exposa.

Narcís Motjé havia estat fent el manteniment del Parc durant 22 anys i ara torna a ocupar el càrrec, després de quatre anys d'absència. Va obtenir el càrrec en un concurs públic.