Intervencions i retrets durs a l'Ajuntament de Girona durant el debat de les ordenances fiscals d'ahir a la nit. El document que va presentar l'equip de govern de CiU que havia de regir els impostos i les taxes que s'aplicaran durant l'any 2013 no va tirar endavant perquè no va trobar els vots de cap força de l'oposició, només l'abstenció de la CUP, que no obstant no els donava la majoria.

Ara tots aquests imports s'hauran de prorrogar, si no hi ha una nova votació en els propers dies, i això vol dir que seran vigents les tarifes que s'estan aplicat aquest any 2012 i que el consistori haurà de pagar amb recursos propis l'augment de l'IPC i de l'IVA (uns 251.000 euros) cosa que pot afectar les inversions i el pressupost. La proposta de CiU preveia congelar els impostos i augmentar algunes taxes entre el 2 i el 3 per cent. L'increment, segons el govern local es devia a l'augment de l'IVA «imposat» per l'Estat. També però, hi havia l'ncrement de la bonificació en l'impost de IBI per a les famílies nombroses i el fraccionament dels tributs periòdics per a qui ho sol·licités.

La regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, va acusar directament el PSC d'impedir aquesta aprovació retirant un «acord» quinze minuts abans de l'inici de la secció plenària. Planas va acusar els socialistes d'haver tingut una actitud «deslleial i innoble» i d'haver abusat de la bona voluntat de la federació nacionalista desprésd'haver-se reunit en diferents ocasions.

La portaveu del PSC, Pia Bosch, va assegurar que en cap cas havien assenyalat a l'equip de govern que avalarien les noves ordenances fiscals i que simplement van anar negociant millores en diferents articles de les ordenances que creien que eren positives per al document. No obstant, la representant socialista va indicar que havien decidit no donar suport al text perquè altres propostes no s'havien tingut en compte. I va apuntar que si el seu grup tenia encara el dubte entre el vot en contra i l'abstenció, les acusacions de la representant del govern havia deixat fora de dubtes el sentit del seu vot.

Tota l'oposició lamentava l'increment de la majoria de taxes tenint en compte les dades econòmiques i la crisi actual. I PP, CUP ICV-EUiA criticaven l'ocultisme d'aquest teòric «pacte» entre CiU i PSC. Núria Terés (ICV-EUiA) va lamentar el «mercadeig» entre les dues formacions. Va ser la primera, però van repetir l'expressió els representants de la CUP i el PP.

La regidora ecosocialista va lamentar que l'equip de govern no hagués tingut en compte la seva petició d'una tarificació social (en funció de la renda dels veïns) en taxes com la d'escombraries o la retirada de l'augment del preu de les escoles bressol en un 50%.

Mentrestant la portaveu del PP, Concepció Veray, va criticar que el govern local hagués decidit no congelar les taxes com havien demanat i va lamentar que CiU culpés sempre Madrid i el PP quan les coses anaven malament, com per exemple en aquesta ocasió, quan CiU indicava que havien de pujar algunes taxes per l'augment de l'IVA. Fins i tot, va recordar que la Generalitat deu 23 milions a l'Ajuntament.

Per a la CUP, Jordi Navarro va indicar que l'abstenció era per expressar el malestar que les ordenances quedin prorrogades perquè signifiquen un «bloqueig» i no permeten que les entitats hi puguin participar amb al·legacions. Tot i això va reclamar rebaixes en temes com el preu de l'escola bressol, un augment de taxes als caixers («que la crisi la paguin els que l'han provocat», va etzibar) i que l'IBI afecti més els més rics.

L'alcalde, Carles Puigdemont, va renyar l'oposició titllant-los de practicar el «filibusterisme polític» i va dir que havien impedit als ciutadans de poder gaudir d'alguns beneficis que s'incorporaven al text. Va detallar que no es podia parlar de «mercadeig» sinó de «negociació». Fins i tot va recordar a Terés (ICV) que ells també havien intentat negociar temes i que aleshores no ho titllaven de «mercadeig». En concret es va referir al fet que ICV hauria demanat la retirada de l'ordenança de civilitat si volien altres futurs acords.

Les normes de civilitat i d'oci nocturn

El ple municipal de Girona sí que va aprovar les ordenances de civilitat i d’oci nocturn. La primera només va tenir el suport del PP, que ja havia votat a favor en la seva aprovació inicial i a qui se li van admetre totes les al·legacions. En total, s’havien presentat 64 al·legaicons, de les quals se’n van tenir en compte prop d’un terç. Aquesta ordenança és la que prohibeix per exemple beure alcohol al carrer, anar sense samarreta, estendre la roba de determinada manera, fer pícnic fora dels llocs permesos, llençar burilles de cigarreta a terra. La nova normativa que ha de regular la resturació i l’oci noturn de la ciutat va comptar amb el suport de tots els grups a excepció d’ICV-EUiA i de la CUP, que es van abstenir.