L'Ajuntament de Girona està redactant una nova ordenança que ha de permetre a aquelles persones que deuen diners a les arques municipals poder eixugar el deute fent treballs per a la comunitat. Per tal que un ciutadà es pugui acollir a aquesta alternativa, caldrà un informe dels serveis socials on s'acrediti que és insolvent. Els serveis jurídics estan estudiant en quins casos es podran condonar els deutes. De moment, l'ordenança es podrà aplicar per als deutes derivats de sancions administratives -sancions de trànsit o per actes incívics, entre d'altres- i també per pagaments pendents de lloguers socials municipals. La voluntat del consistori és «treure angoixa» a aquelles persones que no poden pagar.

El regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, va remarcar que no es tracta de «perdonar» deutes -això seria fer caritat i clientelisme, va dir- sinó de donar l'opció de sufragar el deute amb treball i no amb diners. Berloso va deixar clar que no tothom es podrà acollir a aquesta opció ja que, segons va indicar, sempre serà necessari que un informe elaborat per un assistent social determini que la persona és insolvent i que no té manera d'afrontar el pagament del deute.

La proposta que està elaborant l'equip de govern preveu que la persona sancionada que s'aculli a fer aquests treballs pugui tenir «flexibilitat» per decidir quan els fa. L'objectiu és que pugui treballar aquelles hores que tingui disponibles -fins i tot en cap de setmana- perquè els treballs no interfereixin en la seva activitat laboral o quotidiana.

Pel que fa al tipus de treball a realitzar, el regidor va explicar que es tindrà en compte en cada cas les habilitats de la persona que s'acull a l'ordenança. Per exemple, s'oferirà poder fer serveis a les persones -amb gent gran, al bancs dels aliments, a les llars d'infants o amb malalts-, serveis típics de les brigades municipals com neteja, tenir cura del manteniment del mobiliari o espais públics, fer tasques de suport administratiu o feines relacionades amb jardineria o recollida d'escombraries, entre d'altres. L'Ajuntament haurà d'assegurar les persones que facin aquestes feines.

Berloso va justificar que aquesta nova ordenança ha de servir per «treure angoixa» a persones que viuen un moment econòmic complicat i que no poden fer front al pagament d'aquests deutes. Segons ha manifestat, fer-los fer treballs per a la comunitat no ha de suposar una humiliació per a aquestes persones. «Jo no em sentiria mai humiliat perquè estic tornant honradament allò que dec a la comunitat», va valorar Berloso.

Altres ajuntaments catalans com Terrassa, Rubí o Mataró apliquen aquesta ordenança que permet canviar el pagament de deutes per treballs en benefici de la comunitat. Girona espera portar-la a ple el mes de novembre.