Les Fires de Girona han deixat un total de 37 intoxicacions etíliques, bona part de les quals eren de menors; en alguns casos, de 13, 14 i 15 anys. L'Ajuntament, però, ha subratllat que la xifra s'ha anat reduint en els darrers anys, ja que l'any passat se'n van registrar 48 i el 2010 s'havia arribat fins a 56. També s'ha reduït l'accidentalitat, el nombre de detinguts i la xifra de faltes administratives. De cara a l'any que ve, el consistori diu que es podran mantenir els dos caps de setmana sempre que hi hagi una col·laboració com la d'enguany amb Girona Avança, que s'ha encarregat del segon cap de setmana. Segons l'alcalde, Carles Puigdemont, l'experiència d'enguany ha estat positiva, o sigui que obre la porta a repetir-la. "El segon cap de setmana es mantindrà sempre que hi hag un partenariat", va indicar.

L'Ajuntament de Girona ha fet un balanç molt positiu de les Fires, ja que, segons Puigdemont, "amb els mateixos recursos, s'ha pogut fer molt més" . El batlle va considerar que han estat unes Fires "molt més populars" i amb "accent solidari", ja que les iniciatives impulsades per la Comissió de la Copa i Girona Avança han permès recaptar 23.800 euros per al Banc dels Aliments.

La regidora de Promoció i Ocupació, Marta Madrenas, va destacar l'èxit "excepcional" de l'envelat i de la bona rebuda de la baixada amb andròmines pel riu Onyar, organitzada conjuntament amb les agrupacions escoltes de la ciutat. També va lloar la participació de les entitats, com per exemple Mou-te en Bici, que va organitzar el "dia rodó" de Fires, i l'Associació de Veïns de Fontajau, que va col·laborar en l'organització del del campionat de botifarra. Segons Madrenas, l'única novetat que no ha tingut gaire ressò ha estat el concurs d'engalanament de carrers, ja que només hi ha hagut dos participants. El guanyador ha estat el carrer Ballesteries, que s'emportarà 1.500 euros de premi. L'Ajuntament confia que aquest incentiu animarà més carrers a presentar-s'hi l'any vinent.

Millora de la seguretat

El consistori també s'ha mostrat satisfet amb les xifres que ha rebut de la Policia Local i Mossos d'Esquadra en relació amb la seguretat. El regidor de Seguretat, Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, va explicar que han estat "molt incisius" en el control de la venda i consum d'alcohol entre menors, i va destacar que, malgrat que tres barraques han estat sancionades per haver venut alcohol a menors, totes "han fet molts esforços per evitar-ho". De moment, tot just s'ha iniciat l'expedient sancionador per a aquestes tres barraques, que s'enfronten a una multa d'entre 150 i 300 euros i un impediment de tornar a tenir barraca de fins a tres anys. Puigdemont, però, va indicar que totes les entitats s'han mostrat obertes al diàleg i han fet el que han pogut per evitar-ho.

En relació amb les 37 intoxicacions etíliques que s'han detectat, Alcalà va explicar que, malgrat tractar-se d'una davallada important respecte als 48 de l'any passat, "és preocupant perquè la majoria són menors". "No volem que les barraques siguin el lloc on els menors vénen a agafar la seva primera borratxera", va assenyalar.

De cara a l'any que ve, Puigdemont va assegurar que la nova ordenança de civilitat els donarà les eines per controlar el consum d'alcohol a les rodalies del perímetre de la Copa, on, segons va indicar, "es troba el veritable problema". "Qui té legitimitat per vendre alcohol són les entitats que hi ha a l'espai de la Copa", va recordar. Per això, confia que la nova ordenança els permeti intervenir entre els que distribueixin alcohol fora dels límits de barraques, així com entre els que en consumeixin, especialment en el cas dels menors.