L'Audiència Pública de les obres del projecte ferroviari de Girona va viure moments tensos ahir a la nit a l'Auditori pels constants enfrontaments entre veïns i l'equip de govern. Els dies previs havien estat calents i l'Audiència d'ahir va tornar a ser agra. Les intervencions del públic, totes crítitiques amb l'Ajuntament i amb Adif, es van enfilar fins a les setze. Van assistir-hi unes 150 persones, entre queixes perquè l'Ajuntament no havia difós prou l'acte i perquè creien que el consistori no estava liderant el projecte i se sotmetia a les imposicions d'Adif.

Hi havia multitud d'elements de discussió després de l'aparició de diferents estructures al mig del parc Central, que hauran de servir de sortides d'emergència i de ventilació de l'estació del TAV. Els veïns reclamaven saber si aquests treballs tenien permís i també es van queixar dels treballs a la nit.

L'alcalde, Carles Puigdemont, va assegurar durant l'Audiència que no hi haurà cap centre comercial al Parc i que la majoria d'estructures que han aparegut s'enderrocaran. A més, va va dir que les obres de les estructures tenen permís des de fa temps perquè són als plànols.

El regidor del projecte ferroviari, Carles Ribas, va indicar que, al final, només quedaran nou petites construccions als laterals del Parc. Ribas va assenyalar que en un mes s'obrirà l'Oficina d'Atenció al Ciutadà, en un antic local de Justícia al barri de Sant Narcís i que hi implicaran el col·legi d'advocats, el d'arquitectes, el cap d'urbanisme, Quim Oliva i el defensor del Ciutadà, Ramon Llorente. També va assegurar que les obres al carrer Josep Maria Gironella i a la plaça d'Europa acabaran al maig. També va esmentar la redacció d'un pla especial pel barri que inclourà temes urbanístics, socials i comercials, que estarà enllestit el setembre de l'any vinent.

L'Ajuntament també va mostrar plànols del projecte amb el qual està treballant per reurbanitzar el parc Central, on reapareix l'escultura d'Alfaro, en un lateral de la cruïlla que substiuirà la rotonda de la plaça d'Europa. El projecte se sotmetrà a exposició pública l'any vinent, amb un procés de participació ciutadana, fins al maig. El consistori preveu que s'acabi la reposició del parc Central el novembre del 2013, juntament amb el carrer Bisbe Sivilla i la plaça Montserrat.

Aviseu que no dormiré a casa

El debat i les preguntes dels veïns van allargar l'acte més de quatre hores. Alguns residents advertien que no estaven satisfets amb l'equip de govern i estaven disposats a no sortir de l'edifici sense veure un equip de govern valent enfront d'Adif. "Aquests que teniu Twitter o Facebook digueu-li que no aniré a dormir a casa. que em quedo a l'Auditori". D'aquesta manera, el president de l'Associació de Veïns de Sant Narcís, Martí Carreras, pressionava l'equip de govern per arrancar compromisos concrets durant la celebració de l'Audiència Pública. Ell, juntament amb altres veïns i comerciants havien arribat a l'equipament, amb sacs de dormir i mantes amb l'objectiu de passar-hi la nit. Al tancar aquesta edició, tot apuntava que finalment desistirien en arrancar alguns compromisos concrets, sobretot en matèria de calendari.