Des d'ahir, dia 10, i fins dissabte vinent, dia 17, se celebra la II Setmana Unesco Catalunya. S'ha volgut batejar aquesta setmana amb l'eslògan: "La Unesco, ?energia en marxa". Aquest títol obeeix a dues raons: perquè aquest 2012 és l'any de l'energia renovable per a tothom; i, sobretot, perquè el que uneix a tots els components de la Xarxa civil Unesco catalana és que l'Organització de Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura és l'aliment, l'energia que fa funcionar els motors de les associacions i clubs, de les biblioteques, de les càtedres i de les escoles Unesco. Els ideals, els principis i els objectius de la Unesco animen a reaccionar a actuar, a moure's, és a dir, "a treballar per bastir els veritables i tan desitjats baluards de la Pau".

Per commemorar que l'energia espiritual mou tanta força com la física, es faran tota mena d'actes arreu de Catalunya: Manresa, Vilanova i la Geltrú, Badalona, Barcelona, Sant Adrià de Besòs, Sant Feliu de Llobregat, la Garriga, Sant Cugat del Vallès, Gavà, Lleida, Sant Julià de Vilatorta, Terrassa, Tortosa, El Masnou i l'Hospitalet de Llobregat. I naturalment a les comarques gironines: a Blanes, Girona, Santa Coloma, Roses i Lloret de Mar.

Durant tota la setmana l'alumnat d'ESO de l'Institut Santiago Sobrequés farà l'activitat "Som escola Unesco" al seu institut. El dilluns 12,a l'Hotel d'Entitats del carrer de la Rutlla, Jordi Dalmau i Jordi Perpiñà xerraran sobre "Els ex-libris, un petit gran tresor". El dijous 15, a la Biblioteca Ernest Lluch, s'hi organitza un taller científic infantil intitulat "Juguem amb l'energia". El mateix dijous, al CaixaFòrum, els Amics de la Unesco de Girona hi han organitzat una conferència a càrrec de Josep Nolla, amb el suggestiu títol: "Ad aquas uenire. Banyistes i banys en l'època romana". El dissabte 17, els Amics de la Unesco, han organitzat una sortida cultural a Lloret de Mar per descobrir la vila (modernisme, escultures...).

A Girona, existeix la càtedra Unesco de Polítiques Culturals i Cooperació de la UdG, des del 9 de desembre del 2000, però qui més intensament i des de fa més temps està col·laborant en tota mena d'iniciatives ciutadanes són els Amics de la Unesco: 27 anys al peu del canó. Són els impulsors de la Nit de Poetes, del programa Apadrinem Escultures, d'un concurs literari i artístic (17 edicions ja!)... Són un baluard en la defensa de la llengua i de la cultura catalanes. Han organitzat debats de gran nivell sobre: el pas del tren per Girona, la Devesa, el patrimoni escultòric... Habitualment proposen sortides culturals i mantenen el caliu de totes les escoles i instituts que estan associades a la Unesco. L'energia que tots els voluntaris d' Unesco.GI desprenen des de la seva generositat il·lumina tota la ciutat.