La Mesa d'Entitats per la Participació, que aglutina una quarentana d'associacions, s'ha reunit aquesta setmana amb la regidora d'Hisenda de l'Ajuntament de Girona, Maria Àngels Planas, per fer-li saber quines al·legacions tenen previst presentar a les ordenances fscals. El portaveu de la Mesa, Xavier Villarreal, hi va anar acompanyat d'un representant de la CUP, Jordi Navarro, i un d'ICV-EUiA, Núria Terés. De fet, les al·legacions de la Mesa es faran conjuntament amb aquestes dues formacions, amb independència d'altres demandes que puguin fer els dos partits per separat.

En total, la Mesa planteja cinc al·legacions, fruit d'una assemblea prèvia, que coincideixen amb reclamacions d'Iniciativa i de la CUP. De fet, les dues formacions, favorables a la participació ciutadana, podrien condicionar el seu vot en les ordenances a la decisió que prengui l'equip de govern en aquests cinc punts. En concret, el document parla, en un primer punt d'afavorir la tarifació social o la progressivitat fiscal en els preus de les escoles bressol, en les taxes de recollida d'escombraries i clavegueram o en ?l'IBI. En la segona al·legació, reclamen que es gravi les entitats bancàries amb l'IBI corresponent al seu estoc d'habitatges, i amb la puja d'un 50% en la taxa dels caixers automàtics del carrer. En tercer terme posen de manifest la progressivitat fiscal per a tots aquells emprenedors que iniciïn una activitat comercial, per tal que puguin afrontar més còmodament les taxes aplicades ?durant els primers anys de l'activitat.

Un quart punt reclama condonar els recàrrecs resultants de deutes municipals als ciutadans que puguin justificar la manca d'ingressos com a motiu per generar aquest deute. Finalment, volen que s'elimini la taxa d'ocupació de l'espai públic destinada a qualsevol entitat, de la ciutat o fora d'aquesta que acreditin unes finalitats d'activitat socials, solidàries.

Villarreal s'ha mostrat prudent per la bona rebuda de l'equip de govern: "Hi ha hagut predisposició, un fet que anteriorment no passava", va destacar el representant de la Mesa. La regidora s'hauria compromès a analitzar els cinc punts que formen l'al·legació conjunta de la Mesa, CUP i ICV-EUiA per mirar si es poden estimar. Virllareal va deixar clar que pressionaran perquè s'estimin totes cinc al·legacions i va recordar que volen "participar en tots els aspectes de la ciutat perquè es tinguin en compte" les seves propostes".

L'aprovació inicial de les ordenances va ser accidentada. El govern no va poder aprovar-les ja que només la CUP es va abstenir i la resta hi va votar en contra. La CUP volia que les entitats poguessin presentar al·legacions. En un segon ple, els representants d'Iniciativa per Catalunya-Verds es va afegir a l'abstenció pel mateix motiu. Això va permetre que ara hi hagi exposició pública.