La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Girona va entrar ahir als Jutjats de Girona més d'un centenar d'escrits exigint l'aturada i la nul·litat dels procediments d'execució hipotecària. Les PAH d'arreu de l'Estat es van posar d'acord per fer una entrada massiva de sol·licituds que es basen en el dictamen que va fer l'advocada general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE) on assegurava que la llei espanyola vulnera la normativa europea.

"Tenim un document molt ben elaborat que a partir d'ara qualsevol afectat per la hipoteca podrà entrar als jutjats", ha explicat la portaveu de la PAH de Girona, Marta Afuera, que va afegir que ahir també van registrar escrits als altres jutjats gironins.

Una escletxa oberta

Encara no hi ha sentència, però el dictamen de l'advocada general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, Julian Kokott, va obrir una porta que les PAH de tot l'Estat no pensen desaprofitar. En una resposta al cas d'un ciutadà que va ser desnonat per no pagar la hipoteca, Kokott assegurava que les normatives europees exigeixen que els consumidors tinguin un recurs legal eficaç per poder demostrar "el caràcter abusiu" de les clàusules del seu contracte.

Com que la llei espanyola no té aquest recurs legal i una persona pot perdre la casa encara que al·legui abusos en el contracte, la PAH considera que hi ha una "clara indefensió" dels hipotecats. Per això, ahir va entrar un escrit on exposa arguments jurídics per demanar l'aturada immediata de tots els procediments d'execució hipotecària. Segons Afuera, aquest és el pas previ per acabar amb l'anul·lació de tots els procediments.

Cal, però, que cada afectat per algun procediment d'execució hipotecària entri aquest document al seu respectiu jutjat. Afuera va detallar que han repartit la sol·licitud feta per l'equip d'advocats que col·labora amb les PAH a tots els col·legis d'advocats perquè el facin arribar tants als lletrats del torn d'ofici com als particulars. La intenció és aprofitar aquesta escletxa per aconseguir aturar desnonaments i que els afectats per la hipoteca puguin continuar vivint a casa seva.

Unes 110 sol·licituds

Afuera va explicar que en una sola jornada de treball ja han omplert 110 documents i augura que hi haurà un registre massiu de sol·licituds. Aquest dilluns les PAH han registrat alhora els primers documents per exigir la paralització immediata del procediments. A les comarques gironines, una setantena de persones van registrar les sol·licituds al nou Palau de Justícia de Girona a crits de "menys palaus i més justícia" o el ja habitual "gent sense casa, cases sense gent, no s'entén". Simultàniament també es van entrar sol·licituds a tots els jutjats de les comarques gironines: Blanes, Figueres, Olot, Santa Coloma de Farners o la Bisbal d'Empordà.