Una cinquantena de jutges, fiscals, secretaris judicials i funcionaris s'han concentrat davant del Palau de Justícia de Girona per mostrar el seu desacord amb les últimes retallades i decrets imposats per part del govern estatal. Els treballadors judicials han denunciat la manca de "mitjans personals i materials" que pateixen, la falta d'inversió i la "injustícia social" que suposa la llei de taxes imposada per part de l'Estat com també el nou sistema de substitucions que el govern espanyol preveu aplicar. "L'estat espanyol té el major número de licitacions i és quart per la cua en número de jutges per habitants, som similars a Azerbaidjan", ha ressaltat la portaveu dels magistrats, Olga Bautista.

Gairebé la meitat dels treballadors judicials que realitzen les seves tasques al Palau de Justícia de Girona han deixat durant un quart d'hora la seva feina i s'han concentrat davant de l'edifici per mostrar el seu rebuig a les noves normatives i les retallades de l'estat espanyol en matèria de Justícia.

"Volem que quedi clar que la concentració no només serveix per reivindicar els nostres drets econòmics sinó que volem denunciar la situació de la justícia, volem una justícia de qualitat per a tots els ciutadans", ha ressaltat Bautista. Segons la portaveu de la concentració, els treballadors judicials - des dels fiscals fins als funcionaris- pateixen una "manca de personal i material necessari" per realitzar les seves tasques de forma "eficient, ràpida, correcte i de qualitat". "No s'inverteix en justícia perquè no interessa i les noves reformes del govern del PP suposen que els ciutadans no puguin accedir lliurement a la justícia quan això és un poder de l'Estat i un servei públic per a tots els ciutadans", ha apuntat Bautista.

Segons la informació aportada per la portaveu, actualment l'estat espanyol és un dels països de la Unió Europea amb major número de litigis però es troba en el número quatre per la cua en número de jutges per habitants. "Aquestes xifres ens posicionen en una situació similar a la que es viu a Azerbaijan", ha concretat. A més, segons els treballadors judicials, les noves reformes imposades pel govern del PP afectaran negativament als ciutadans. Segons els magistrats, la nova taxa obligarà a que els ciutadans - per poder accedir a la justícia- hauran de pagar una determinada quantitat de diners segons les seves demandes i, per tal d'avançar i resoldre el conflicte, hauran d'aportar més diners cada cop que vulguin accedir a instàncies superiors. "Per tramitar un accident de tràfic és possible que el ciutadà hagi de pagar una taxa de tres mil euros des d'un bon començament i 20.000 perquè el conflicte arribi al Tribunal Suprem", ha explicat la portaveu. "A la pràctica, la nova normativa suposarà que només podran accedir a la Justícai determinades classes altes, grans empreses, bancs o asseguradores", ha assenyalat Bautista.

D'altra banda, la portaveu ha denunciat que les noves reformes previstes pel govern estatal suposen una retallada dels drets dels magistrats i dels jutges i dificulten la conciliació de la vida laboral i personal. A més, han alertat que l'Estat també vol aplicar un sistema de substitucions en el que tots els magistrats - amb independència de la seva jurisdicció- hauran de substituir als seus companys. "Ningú de nosaltres es deixaria operar el genoll per un dermatòleg oi? Doncs en principi, segons aquesta nova normativa, un jutge d'instància haurà de substituir a un jutge penal i dictar una sentència quan no té coneixements ni ha treballat mai en això", ha destacat Bautista.

La portaveu ha ressaltat que aquesta concentració es trobava emmarcada dins les manifestacions que els magistrats i jutges d'arreu de l'estat espanyol han convocat aquest divendres per denunciar la situació i el col·lapse que pateix la Justícia.