Un estudi del Centre d'Acolliments i Serveis Socials- Consorci La Sopa de Girona alerta que molts dels immigrants sense sostre acaben caient en alguna addicció. L'informe es va donar a conèixer ahir a la Casa de Cultura dins la campanya anual que organitza el Centre i l'Associació Traçant Camins per sensibilitzar la ciutadania envers les persones sense llar.

L'estudi, presentat per la directora de la Sopa, Rosa Angelats, indica que la població immigrant sense llar de la ciutat de Girona presenta un major percentatge de trastorns per l'ús de substàncies que la població autòctona, sobretot pet la dependència al cànnabis i l'alcohol. Pràcticament un de cada dos estrangers indigent (45,7%) té dependència de l'alcohol i un terç (30,3%) de la cocaïna. En canvi, entre els autòctons, la xifra és menor: un 27% pel que fa a alcohol i un 20,7% cocaïna. En referència a opiacis, el 24,1% d'immigrants en té dependència (els autòctons un 19,8%) mentre que un 22,2% d'estrangers és addicte al cànnabis (per un 6,3% d'autòctons).

Algunes de les problemàtiques que es troben els immigrants sense sostre afecten en l'àmbit aministratiu (per poder iniciar un procés d'inserció), en el sanitari (manca de visió global de la salut i la persona), en la salut mental (manca de places residencials per a malalts mentals) i en l'habitatge (pocs pisos accessibles).

La directora del centre va posar sobre la taula diferents impactes de la crisi que han influenciat en les persones sense llars immigrants: impossibilitat de regularitzar la seva situació si eren il·legals, irregularitat sobrevinguda a causa de l'atur, increment de l'atur en deu punts més en els estrangers que en els del país, pèrdua de feina sobretot en la construcció, les conseqüències de la regulació del servei domèstic, les retallades en la llei de la dependència i en la targeta sanitària i l'enduriment dels requisits per assolir prestacions, entre d'altres.

A més, es va recordar que en ser estrangers, se'ls fa culpables de la seva situació, molta gent pensa que vénen a aprofitar-se dels recursos i hi ha una percepció general que la majoria són delinqüents. "Els que treballem amb ells sabem que això no és veritat. Les persones que vénen per treballar, per construir una nova vida", va deixar clar Angelats.

Amb papers i pocs estudis

La majòria d'immigrants que són atesos a La Sopa són homes (88%) i l'edat mitjana és d'entre 35 i 50 anys. Més de la meitat tenen els papers en regla (60%).

La majoria són d'Àfrica (sobretot de la zona nord), com Marroc, Algèria o el Senegal (77%) i de l'Europa de l'Est (23%) principalment de Romania, República Texeca, Bulgària i Polònia. Molts tenen un nivell d'estudis primaris, poca qualificació laboral i problemes de salut física i mental.