Un inspector de l'Ajuntament de Girona controlarà cada matí, al voltant de les vuit, que les rodalies dels locals d'oci nocturn de la ciutat es trobin netes i en perfectes condicions, tal com exigeix la nova ordenança que regula aquest tipus de locals. Després que veïns del carrer Figuerola s'hagin queixat en més d'una ocasió que diumenge a primera hora es troben sovint amb vòmits, orins i ampolles i gots trencats als portals, el consistori s'ha proposat controlar als matins (especialment després dels dies festius) que els portals de la zona es trobin en perfecte estat de revista. L'Ajuntament es fa càrrec de la neteja general del carrer, però els propietaris dels locals d'oci nocturn seran els responsables de garantir que portals i entrades als garatges estiguin també nets. Per això, els responsables dels locals d'oci nocturn estan buscant alternatives.

Empresaris nocturns i membres de la patronal d'oci nocturn Fecasarm es van reunir la setmana passada amb la regidora de Promoció i Ocupació, Marta Madrenas, per parlar de l'ordenança. La primera trobada va estar enfocada sobretot a empresaris del carrer Figuerola (on hi ha una de les principals concentracions d'espais d'oci nocturn de la ciutat) i el centre de la ciutat. Un dels principals temes que es van tractar va ser la neteja, especialment després de les reiterades queixes dels veïns per la brutícia que es troben als portals. Segons va explicar la portaveu de Fecasarm, Irene Bou, els empresaris d'oci nocturn estan preocupats perquè tenen por que entre el tancament dels locals i el control de les vuit del matí pu?guin quedar alguns portals que no estiguin nets i, consegüentment, els propietaris s'exposin a multes.

Des de l'Ajuntament es va plantejar la possibilitat de demanar una subvenció perquè un col·laborador social es fes càrrec de la neteja: en aquest cas, es tractaria d'una persona a l'atur que realitzés la tasca, a la qual els empresaris es van mostrar disposats a pagar la retribució. El consistori, però, tot just està estudiant si aquesta possibilitat seria factible, i recorda que en tot cas la responsabilitat de la neteja recau en els empresaris. "Estem mirant d'ajudar-los a trobar alguna fórmula perquè pu?guin fer la neteja conjuntament, però l'obligació és seva", va indicar Madrenas.

A la reunió també es va tractar la prohibició de treure begudes al carrer. Segons l'ordenança, es multarà els locals que permetin als seus clients sortir al carrer amb begudes, mentre que també es multarà als propis individus que estiguin al carrer bebent. Bou va explicar que els empresaris volen que, abans de posar multes, s'aclareixi la procedència de la consumició, ja que hi ha molta gent que fa "botellón". Per això, volen evitar que es multi injustament els establiments, tal com, alerta Bou, passa a ciutats com Barcelona.

Un dels temes més preocupants, tanmateix, són els sorolls. Els veïns s'han queixat diverses vegades que els clients dels locals, quan surten al carrer, a vegades xerren en veu alta i no els deixen dormir. "Els porters insisteixen a fer callar la gent, però realment, quan van d'un costat a l'altre, la situació es fa força incontrolable", explica Bou. Per això, els empresaris creuen que una bona solució seria que hi hagués més control policial i posessin multes. El sector demana que hi hagi més control policial els dijous, divendres i dissabtes de tres a cinc del matí, que són les hores més conflictives.

Bou va valorar positivament l'actitud del govern municipal, ja que, segons va indicar, hi ha ànim de diàleg abans d'arribar a ?sancionar. La setmana que ve, ?l'Ajuntament es reunirà amb els empresaris del sector de plaça ?Independència i Sant Feliu, ?mentre que dimarts es trobarà amb els ?responsables dels locals del Barri Vell.